Merkelová: Kto opustí EÚ, zbaví sa nielen povinností, ale aj práv

Kto vystúpi z Európskej únie, nemôže očakávať, že sa zbaví povinností, ale bude naďalej využívať práva, povedala dnes na adresu Británie nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vo svojom vystúpení pred nemeckým parlamentom tiež zdôraznila, že EÚ bude pri rokovaniach s Londýnom obhajovať svoje záujmy.

28.06.2016 11:21 , aktualizované: 12:13
Angela Merkelová, Angela Merkel, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (57)

Keď bude chcieť Británia byť aj naďalej súčasťou spoločného európskeho trhu, bude musieť prijať jeho podmienky, vrátane voľného pohybu osôb, podotkla.

„Musí to byť a bude to citeľný rozdiel, či chce krajina byť členom rodiny Európskej únie, alebo nie. Kto chce z tejto rodiny vystúpiť, ten nemôže očakávať, že s tým odpadnú všetky povinnosti, privilégiá naďalej zostanú,“ povedala Merkelová vo svojom zatiaľ najtvrdšom vyjadrení k britskému rozhodnutiu opustiť úniu.

Nie je podľa nej možné, aby si Londýn vyberal čerešničky na torte. Európa s Britániou ako budúcou treťou krajinou rokovania povedie tak, aby nespochybnila výdobytky zvyšných 27 členských krajín.

„Voľný prístup k spoločnému trhu dostane ten, kto bude akceptovať štyri základné európske slobody pohybu – ľudí, tovaru, služieb a kapitálu,“ povedala nemecká kancelárka, ktorú poslanci opakovane prerušovali potleskom, najmä v pasážach kritických k ostrovnej krajine.

Vo svojom zatiaľ najrozsiahlejšom vyjadrení k výsledkom britského referenda o vystúpení z Európskej únie Merkelová uviedla, že ju výsledok mrzí, vyjadrila presvedčenie, že ho únia ustojí. Uvíta pritom každý návrh, ktorý Európe pomôže dostať sa zo situácie jednotnejšie.

Rešpektujeme, že Londýn zatiaľ nechce požiadať o vystúpenie z dvadsaťosmičky, poznamenala tiež nemecká kancelárka. Británia podľa nej musí vziať na vedomie, že zatiaľ tiež nebudú žiadne formálne alebo neformálne rokovania o jej vystúpení.

Merkelová, ktorú niekoľkokrát počas jej asi 20-minútového vystúpenia poslanci prerušili potleskom, vyjadrila presvedčenie, že záujmom Británie by mali byť aj do budúcnosti úzke a priateľské vzťahy s EÚ. Je to tiež v záujme Nemecka, aby Londýn zostal dobrým partnerom, myslí si.

Nemecká kancelárka je presvedčená, že teraz nie je najdôležitejšie, či bude v životoch občanov viac, alebo menej Európy, ale to, aby únia bola úspešná a ľudia sa s ňou mohli identifikovať. Je pritom dobré si uvedomiť, že projekt bol založený na mierovej myšlienke, ktorú sa už niekoľko desaťročí darí presadzovať. „Môžeme byť hrdí na naše spoločné európske hodnoty – slobodu, demokraciu a vládu práva,“ konštatovala Merkelová.

Kvôli brexitu podľa nej nesmie únia zo zreteľa stratiť ďalšie otázky, ktorým je nutné sa venovať. V tomto kontexte spomenula napríklad migráciu, klimatické zmeny alebo boj proti terorizmu.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Brexit