Mexický súd pozastavil vydanie narkobaróna Guzmána do USA

Vydanie mexického drogového bossa Joaquína Guzmána do Spojených štátov sa môže pretiahnuť o mnoho mesiacov potom, čo mexický súd pozastavil proces extradície kvôli odvolaniu Guzmánových obhajcov.

29.06.2016 16:57
Joaquin Guzman, El Chapo Foto:
Joaquin 'El Chapo' Guzman velí gangu, ktorý má pod kontrolou veľkú časť obchodu s kokaínom, marihuanou a metamfetamínom v USA.
debata

Uväznený vodca kartelu Sinaloa sa bráni vydaniu do susednej krajiny, kde ho chce súdiť hneď niekoľko štátov kvôli obvineniam z vraždy či pašovania drog. Guzmánov právnik podal podľa agentúry AP odvolanie začiatkom tohto týždňa, načo súd v utorok rozhodol, že je nutné vypočuť argumenty oboch strán v odvolávacom konaní. Preto sudca pozastavil celý proces až do vydania verdiktu.

Advokát José Refugio Rodríguez novinárom popísal dôvody odvolania, medzi ktorými je podľa neho napríklad fakt, že niektoré obvinenia sa skôr ako na faktoch zakladajú na domnienkach. Pri niektorých zločinoch potom podľa neho už uplynula premlčacia doba. Guzmán, ktorý má kvôli svojmu neveľkému vzrastu prezývku El Chapo (Prcek), velí gangu, ktorý má pod kontrolou veľkú časť obchodu s kokaínom, marihuanou a metamfetamínom v USA. Obvineniam z vraždy, pašovania a distribúcie kokaínu a marihuany, prania špinavých peňazí a nelegálneho držania zbraní čelí celkom od siedmich federálnych žalobcov v rôznych štátoch USA.

Guzmán bol v Mexiku odsúdený už v 90. rokoch na dvadsať rokov za vraždu a obchod s drogami. Od tej doby sa však už niekoľkokrát dostal z väzenia a zakaždým v tom boli podľa vyšetrovania „namočení“ tiež úradníci. V januári 2001 sa mu podarilo utiecť z väznice s maximálnou ochranou v dodávke s prádlom a chytený bol až vo februári 2014. Vlani v júli potom vo chvíli, keď sa schyľovalo k rozhodnutiu o jeho vydanie, utiekol z väzenia zo svojej cely a polícia ho chytila až v januári v jeho rodnom meste Sinaloa.

Tento rok v máji bol potom z trestnice v metropole Mexika prevezený do väzenia v meste Ciudad Juárez na hranici s USA. Zatiaľ čo podľa niektorých išlo o znamenie blížiaceho sa vydania, iní tvrdia, že dostal šancu na útek, pretože väznica nie je tak prísne strážená a mesto je preslávené zločineckou sieťou. Súdy už s jeho vydaním súhlasili, odvolanie však môže podľa médií znamenať odklad niekoľko mesiacov či dokonca rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #drogový díler #Joaquín Guzmán #El Chapo #Prcek