Belgicko vydalo Francúzsku spoločníka teroristu z Paríža

Belgické úrady vydali Francúzsku Hamza Attoua, spoločníka hlavného podozrivého z teroristického útoku z minulého novembra v Paríži Salaha Abdeslama. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na belgickú justíciu.

30.06.2016 15:13
Salah Abdeslam. Foto:
Po parížskych útokoch Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca - po vyše štyroch mesiacoch na úteku.
debata (1)

Dvadsaťjedenročný belgický občan Attou priviezol späť z Paríža do Bruselu Abdeslama, ktorý ako jediný zo skupiny extrémistov prežil útoky z 13. novembra. Útoky vo francúzskej metropole si vyžiadali 130 obetí. Abdeslama vydalo Belgicko do Francúzska už v apríli.

Abdeslam, Francúz, ktorý sa narodil a žil v Belgicku, bol podľa belgických vyšetrovateľov zaplatený tiež do atentátu v Bruseli z tohtoročného 22. marca, pri ktorých zahynulo na letisku a v metre 32 ľudí. K obom útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Attou bol vydaný francúzskej justícii na základe európskeho zatykača vydaného proti nemu vo Francúzsku, oznámila vo vyhlásení belgický prokuratúra, bez toho, aby uviedla podrobnosti k podmienkam vydania.

Belgická polícia zatkla Attoua v bruselskej časti Molenbeek pri razii, ktorá nasledovala po masakre v Paríži. Zadržala ho s ďalším mužom, Mohammedom Amrim, ktorý sa tiež zúčastňoval na prevoze. Tiež Amri by mal byť v najbližšej dobe vydaný Francúzom. Francúzske úrady potom, ako Attoua prevzali, mu oznámili obvinenie z ukrývania páchateľa teroristického činu a vzali do ho väzby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Paríži