Rakúšania budú opakovať voľbu prezidenta, Van der Bellen si verí

Rakúsky ústavný súd zrušil výsledok druhého kola prezidentských volieb kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní korešpondenčných hlasov. Druhé kolo volieb sa bude opakovať v celom Rakúsku.

01.07.2016 12:24 , aktualizované: 15:42
Alexander Van der Bellen Foto: ,
Bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen rešpektuje rozhodnutie ústavného súdu. Vvyjadril presvedčenie, že sa mu podarí zvíťaziť aj v opakovanom hlasovaní prezidentských volieb.
debata (376)

V máji pri hlasovaní zvíťazil bývalý predseda zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom len o 30 863 hlasov.

Výsledok volieb napadla na súde FPÖ. Pri korešpondenčnom hlasovaní, ktoré využilo 570 000 ľudí, totiž boli niektoré hlasy spočítané ešte pred stanoveným termínom pre otvorenie obálok. V niektorých prípadoch navyše obálky otvárali ľudia, ktorí na to nemali oprávnenie.

Predseda ústavného súdu Gerhart Holzinger v zdôvodnení rozsudku uviedol, že neexistujú žiadne indície o tom, že by členovia volebných komisií s odovzdanými hlasmi manipulovali. Podľa neho je však pre spochybnenie výsledkov volieb postačujúca už skutočnosť, že k takýmto manipuláciám kvôli chybám pri otváraní obálok vôbec mohlo dôjsť. Chybný postup sa podľa neho týkal takmer 78 000 hlasov, čo by vzhľadom na tesný rozdiel medzi kandidátmi stačilo k zmene celkového výsledku. Holzinger zdôraznil, že cieľom ústavného súdu nie je rozhodovať o víťazovi a porazenom. „Voľby sú základom našej demokracie a ústavný súd ju musí udržiavať funkčné. Naše rozhodnutie má posilniť dôveru občanov v náš právny štát a v demokracii,“ povedal.

Pre zrušenie výsledkov volieb nebude možné, aby Van der Bellen prevzal vedenie krajiny po odchádzajúcim prezidentovi Heinzovi Fischerovi. Prezidentské právomoci preto od 8. júla prevezme predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je okrem iného Hofer.

Van de Bellen: Mám v úmysle druhýkrát vyhrať

Bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen rešpektuje rozhodnutie ústavného súdu a vyjadril presvedčenie, že sa mu podarí zvíťaziť aj v opakovanom hlasovaní.

„Samozrejme budem kandidovať pri opakovanom druhom kole volieb a mám v úmysle druhýkrát vyhrať,“ povedal Van der Bellen. Verí, že sa mu opäť podarí zhromaždiť za sebou širokú koalíciu voličov zo všetkých vrstiev spoločnosti. Od vyhlásenia rozhodnutia ústavného súdu dnes napoludnie už jeho kampaň získala prvé príspevky od dobrovoľných darcov.

Van der Bellen nemá pocit, že by Hoferovi mohlo zrušenie výsledkov volieb nejakým spôsobom v kampani pomocť. Domnieva sa však, že by do kampane pred opakovanými voľbami mohla zasiahnuť aj debata o odchode Británie z Európskej únie a špekulácie, že by o rovnakom kroku mohlo rozhodnúť aj Rakúsko. FPÖ už skôr uviedla, že zatiaľ vystúpenie z EÚ presadzovať nechce, ale požaduje zásadnú reformu únie.

Slobodní vítajú rozhodnutie ústavného súdu

Rakúsky ústavný súd obnovil dôveru v právny štát. Na tlačovej konferencii to povedal predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strach, ktorý podal ústavnú sťažnosť.

Strache po rozhodnutí ústavného súdu nevidí pre nikoho v Rakúsku dôvod na oslavy ani na hnev. Podľa neho súd ukázal, že v takej dôležitej veci ako sú voľby je nutné presne dodržiavať zákony. „Víťazmi dnešného dňa sú demokracia a občania,“ povedal predseda FPÖ.

Generálny tajomník strany Herbert Kickl zdôraznil, že FPÖ je organizačne aj finančne pripravená viesť pred opakovanými voľbami kampaň na podporu Hofera. Podľa neho si ich strana je istá, že tentoraz už jej kandidát zvíťazí.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prezidentské voľby #Alexander Van der Bellen #druhé kolo prezidentských volieb