Pri rukojemníckej dráme v meste Dháka zahynulo 28 ľudí

Útok na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka, ktorú v piatok večer prepadla skupina ozbrojencov, a oslobodzovacia operácia bezpečnostných síl si vyžiadali najmenej 28 mŕtvych. Medzi obeťami je 20 civilistov, z ktorých väčšinu tvoria cudzinci, informovali úrady a médiá.

01.07.2016 20:47 , aktualizované: 02.07.2016 19:00
bangladéš, útok Foto:
Na reštauráciu Holey Artisan Bakery v diplomatickej štvrti Dháky zaútočila v piatok skupina ozbrojencov, ktorí zadržali približne 20 rukojemníkov.
debata (5)

Medzi mŕtvymi je podľa všetkého desať Talianov. Taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni povedal, že identifikovali deväť tiel talianskych občanov, u jedného zisťovanie totožnosti viazne. Teroristi zabili aj sedem Japoncov – päť mužov a dve ženy – potvrdila japonská vláda. Medzi obeťami je aj 18-ročná Indka. Smrť svojho občana v útoku v Dháke oznámili aj Spojené štáty. Ako uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, Spojené štáty ponúkli Bangladéšu pomoc pri vyšetrovaní útoku a zopakoval odhodlanie svojej krajiny bojovať proti terorizmu. Ďalšie obete z radov civilistov sú pravdepodobne Bangladéšania.

Generál Ašraf Čaudhrí povedal, že väčšinu obetí útočníci podrezali. Títo ľudia zomreli už v piatok počas prepadnutia reštaurácie. Potvrdil tiež, že šesť ozbrojencov bezpečnostné sily zabili pri oslobodzovaní zvyšných rukojemníkov. Jedného sa im podarilo zadržať živého. Armáda a polícia teraz ešte pátrajú po možných ďalších extrémistoch, ktorí mohli utiecť a ukrývajú sa.

K obetiam na životoch patria ešte dvaja policajti, ktorí zahynuli už v piatok pri prudkej prestrelke, ktorá sa strhla s útočníkmi krátko po prepadnutí kaviarne.

Či za útok stojí tzv. Islamský štát, úrady... Foto: SITA/AP
bangladéš, útok Či za útok stojí tzv. Islamský štát, úrady zatiaľ nepotvrdili.

V súvislosti s útokom vláda vyhlásila dvojdňový štátny smútok, informovala agentúra DPA. Premiérka Hasína Vadžídová uviedla, že dňami štátneho smútku budú nedeľa a pondelok. Vo svojom vyhlásení, ktoré odvysielala bangladéšska televízia, Vadžídová vyzvala občanov krajiny, aby sa spojili a zapojili sa do boja proti terorizmu.

Premiérka tento zločin odsúdila. Zároveň vyhlásila rozhodný „boj proti teroristickým útokom, ktoré sužujú Bangladéš“, a vyzvala ľud, aby sa k tomuto boju pridal. Vysoký predstaviteľ jednotky rýchleho nasadenia podplukovník Muhammad Masúd už skôr oznámil, že bezpečnostné sily zachránili 13 rukojemníkov, medzi ktorými sú traja cudzinci. Ide o dvoch Srílančanov a jedného Japonca, ktorý utrpel strelné zranenia.

Krajina sa v posledných týždňoch a mesiacoch... Foto: SITA/AP
bangladéš, útok Krajina sa v posledných týždňoch a mesiacoch stala dejiskom série útokov, ktoré islamskí extrémisti zameriavali na bojovníkov za slobodu slova, umiernených moslimov a členov menšín.

Podľa skorších informácií vyplývajúcich zo svedectiev ľudí, ktorým sa podarilo utiecť na začiatku útoku, skupina ozbrojencov zadržiavala od piatkového večera v reštaurácii v diplomatickej štvrti vyše dvadsať ľudí, vrátane niekoľkých cudzincov. Podľa talianskeho veľvyslanca bolo medzi nimi sedem Talianov.

Do záchrannej operácie, ktorá sa začala okolo 7:40 miestneho času (asi 3:40 SELČ), nasadili vyše sto policajtov a vojakov a na mieste bolo niekoľko obrnených vozidiel. Oblasť uzavreli, takže nikto z novinárov sa do blízkosti zásahu nedostal. A zatiaľ čo na začiatku bolo počuť ohlušujúcu paľbu, po skončení operácie nastalo ticho.

Presný počet ozbrojencov, ktorí v piatok vtrhli za mohutnej streľby okolo deviatej večer miestneho času (asi 17:00 SELČ) do španielskej reštaurácie Holey Artisan, nie je zatiaľ známy. Podľa výpovede dvoch zamestnancov reštaurácie, ktorým sa podarilo v zmätku bezprostredne po prepadnutí utiecť, bolo útočníkov asi päť až osem. Televízia CNN uviedla, že išlo o mladých mužov.

Pri prestrelke vzápätí po útoku bolo už v piatok zranených vyše 30 policajtov, z ktorých dvaja zomreli. Zo zranených osôb v nemocnici je desať v kritickom stave.

K útoku sa v piatok v noci prihlásila organizácia tzv. Islamský štát (IS), ktorá následne zverejnila drastické fotografie, ktoré majú podľa agentúry Amaki, blízkej IS, pochádzať z priestorov reštaurácie. Je na nich vidieť niekoľko ľudí ležiacich v krvi pod stolíkmi s nedojedeným jedlom.

Či je v pozadí útoku skutočne IS, nie je oficiálne potvrdené a mnohí o tom pochybujú. Bezpečnostní experti, ktorých citovala CNN, uviedli, že ako pravdepodobnejší páchateľ sa javí skôr teroristická organizácia al-Kájda, ktorá je v tejto oblasti aktívnejšia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Bangladéš