Proti brexitu protestovali v uliciach Londýna tisíce ľudí

V centre Londýna protestovali tisícky prevažne mladých odporcov odchodu Británie z Európskej únie (brexitu), ktorý britskí voliči schválili v júnovom referende. Usporiadatelia protestného sprievodu, ktorý šiel k sídlu parlamentu, veria, že brexit možno ešte zastaviť. Podľa usporiadateľov sa na proteste zišlo okolo 40-tisíc ľudí, podľa niektorých britských komentárov bolo však účastníkov oveľa menej. Úrady sa k účasti zatiaľ nevyjadrili.

02.07.2016 15:05
británia, brexit, protest Foto: ,
Odporcovia brexitu, teda vystúpenia Spojeného kráľovstvá z Európskej únie, vyšli do ulíc Londýna.
debata (44)

„Môžeme sňať prst z tlačidla na sebazničenia a zabrániť brexitu. A to odmietnutím, že referendum má hodnotu konečného rozhodnutia. Neopúšťajme budúcu generáciu. Protestujme a zastavme brexit,“ uviedol na facebooku jeden z organizátorov sprievodu Keiran MacDermott. Narážal na skutočnosť, že referendum nie je v krajine právne záväzné a brexit musí ešte schváliť parlament.

„Ráno po hlasovaní som bol skutočne ohromený. Cítim sa hlboko neistý ohľadom mojej budúcnosti,“ vysvetlil agentúre Reuters svoju účasť v demonštrácii 25-ročný Nathaniel Samson zo severného Londýna. Za zotrvanie v EÚ hlasovalo v metropole pri plebiscite 60 percent obyvateľov.

Podľa usporiadateľov sa na proteste zišlo okolo... Foto: SITA/AP, Daniel Leal-Olivas
británia, brexit, protest Podľa usporiadateľov sa na proteste zišlo okolo 40-tisíc ľudí, podľa niektorých britských komentárov bolo však účastníkov oveľa menej.

Po oznámení výsledku referenda, ktorý mnohých šokoval, sa objavili špekulácie o tom, čo všetko bude vlastne odchod z únie pre Britov znamenať, uviedol denník The Independent. Dodal, že podľa novej ankety 1,2 milióna voličov, ktorí hlasovali za brexit, to teraz ľutujú.

Skupina opozičných poslancov podľa britského denníka tiež v písomnom vyhlásení uviedla, že doteraz neznáme podmienky, za akých bude krajina vystupovať z EÚ a ktoré Londýn vyrokuje s úniou až v nasledujúcich rokoch, musia Briti schváliť v ďalšom referende.

Podľa výsledkov prieskumu agentúry Ipsos Mori pre stanicu BBC si 16 percent Britov, ktorí sa zúčastnili referenda, myslí, že Spojené kráľovstvo nakoniec zostane v únii.

Viac o prieskume čítajte v článku Prieskum: Tretina Britov neverí, že brexit skutočne nastane.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit