Kráľovná Alžbeta vyzvala Škótov, aby zachovali pokoj

Britská kráľovná Alžbeta II. svojím prejavom otvorila piatu schôdzu škótskeho parlamentu. Poslancov v ňom vyzvala, aby naďalej pracovali pre blaho obyvateľov regiónu a zachovali pokoj v podmienkach neustále sa meniaceho sveta. Informovala o tom televízia Sky News.

02.07.2016 17:13
Britská kráľovná Alžbeta II., Nicola Sturgeon Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. a škótska premiérka Nicola Sturgeonová.
debata (17)

„Žijeme a pracujeme v podmienkach stále komplikovanejšieho sveta, ktorý od nás vyžaduje stále viac úsilia, kde sa udalosti a zmeny odohrávajú prekvapujúcou rýchlosťou,“ uviedla panovníčka. Kráľovná vyzvala poslancov, aby dôkladne a nestranne posúdili výzvy a možnosti, ktoré stoja teraz pred Škótskom, aby ich rozhodnutia – tak ako aj doteraz – boli vždy na prospech obyvateľom Škótska.

Kráľovná v prejave narážala aj na situáciu, ktorá v krajine vznikla po referende z 23. júna, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie Británie z EÚ. Väčšinovo proti brexitu boli obyvatelia Londýna, Škótska a Severného Írska.

V súvislosti s týmto výsledkom škótska premiérka Nicola Sturgeonová označila za vysoko pravdepodobné, že sa uskutoční druhé referendum o nezávislosti Škótska. V prvom, konanom v roku 2012, sa väčšina Škótov vyslovila za zotrvanie Škótska vo zväzku so zvyškom Británie.

Premiérka Sturgeonová vo svojom príhovore apelovala na poslancov, aby boli odvážni a ambiciózni. „Musíme ukázať odvahu a odhodlanie. Naším spoločným záväzkom voči ľudu Škótska dnes je nevyhýbať sa žiadnym výzvam, ktorým čelíme, bez ohľadu na to, aké sú ťažké,“ upozornila.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Škótsko #Brexit