Búrky napáchali škody v Česku aj Rakúsku

Extrémne počasie sprevádzané prudkými búrkami, ktoré zasiahlo viaceré rakúske spolkové krajiny, zanechalo obrovské materiálne škody. V Česku sú stále bez elektrickej energie stovky domácností. Liberecký kraj v sobotu zasiahli masívne intenzívne búrky sprevádzané zrážkami a prudkým nárazovým vetrom. Na nedostatok práce sa nemôžu popri tamojších energetikoch sťažovať ani hasiči, ktorí pokračujú tiež v odstraňovaní následkov rozmarov prírody.

03.07.2016 15:59
debata (2)

Zdroje ČEZ vyjadrili nádej, že sa škody, respektíve poruchy na energetickej sieti podarí vo väčšine prípadov odstrániť ešte do nedeľňajšieho večera.

Nielen na elektrické vedenie, ale aj na domy spadlo viacero vyvrátených stromov v rôznych lokalitách kraja, a nielen tam.

Strom spadol v noci nadnes aj na stany v táborisku v Nových Mlynoch v Olomouckom kraji, ktorý takisto zasiahli búrky. Podľa médií, ktoré sa odvolávajú na hasičské zdroje, tu došlo k zraneniu 43-ročného muža. Po poskytnutí prvej pomoci ho zdravotníci previezli do Fakultnej nemocnice v Olomouci so zranením dolnej končatiny.

Mnoho práce mali hasiči aj v dôsledku nočnej búrky, ktorá zasiahla Moravskosliezsky kraj, a to hlavne okolie Karvinej. Aj tu došlo k zaplaveniu pivníc a podchodov, poškodeniu energetickej siete a vyvráteniu stromov, ktoré blokovali cestné komunikácie.

Po sobotňajších rekordných horúčavách v niektorých častiach ČR sa už na území krajiny výrazne ochladilo, miestami až o desať stupňov Celzia. Budúci týždeň by podľa meteorológov mal byť najchladnejším júlovým, pričom maximálne očakávané teploty by nemali prekročiť hranicu 25 stupňov Celzia.

Obrovské škody po búrkach v Rakúsku

Extrémne počasie sprevádzané prudkými búrkami, ktoré v sobotu večer zasiahlo viaceré rakúske spolkové krajiny, zanechalo obrovské materiálne škody. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Iba v dôsledku krupobití došlo od štvrtka na poľnohospodársky využívanej pôde k škodám za dva milióny eur, a to v Dolnom Rakúsku, Salzbursku, Tirolsku a Štajersku, informovali dnes zdroje poisťovní.

Zo Štajerska prišla správa o vykoľajení nákladného vlaku v dôsledku zosuvu pôdy, pričom sa zranil rušňovodič. Zo Salzburska dorazila informácia o dočasnom trojhodinovom uzavretí hlavného železničného koridoru smerom na západ v dôsledku zásahu blesku.

V Tirolsku a Hornom Rakúsku sa hasiči podobne ako v Štajersku nezastavili kvôli čerpaniu vody zo zaplavených nižšie položených objektov, ale aj kvôli odstraňovaniu vyvrátených stromov a polámaných konárov z komunikácií.

Prognóza rakúskych meteorológov predpokladá do pondelka počasie bez zrážok, avšak od utorka ráta od západu s ojedinelými zrážkami a búrkami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rakúsko #búrky