Nigel Farage oznámil rezignáciu, vraj už dosiahol cieľ

Predseda protieurópskej a protiimigračnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage oznámil rezignáciu na svoju funkciu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že dosiahol svoj životný cieľ: odchod Británie z Európskej únie. Briti sa za takzvaný brexit vyslovili v júnovom referende väčšinou 52 percent.

04.07.2016 11:46
Veľká Británia, brexit, Nigel Farage, Foto: ,
Nigel Farage, predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), na snímke pred volebnou miestnosťou v deň referenda o brexite.
debata (98)

„Nikdy som nebol a nikdy som ani nechcel byť kariérnym politikom,“ uviedol Farage. „Mojím cieľom v politike bolo dostať Britániu z Európskej únie,“ dodal. „Myslím, že je správne, aby som teraz rezignoval na post predsedu UKIP,“ povedal Farage na tlačovej konferencii.

Napriek odchodu z vedenia strany Farage podľa svojich slov naďalej podporuje UKIP a mieni podporovať aj ďalšie protieurópske strany a hnutia vo zvyšku európskej dvadsaťosmičky.

Júnové referendum o vystúpení Británie z Európskej únie spôsobilo na britskej politickej scéne doslova zemetrasenie. Po oznámení výsledkov ohlásil svoju rezignáciu premiér David Cameron. Bývalý londýnsky starosta a jeden z hlavných predstaviteľov kampane za odchod Spojeného kráľovstva z EÚ Boris Johnson, ktorého mnohí považovali za možného Cameronovho nástupcu, sa minulý týždeň odmietol o pozíciu lídra Konzervatívnej strany uchádzať.
98 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Nigel Farage #UKIP #Brexit #Boris Johnson