USA kritizujú plán Izraela rozširovania osád na Západnom brehu Jordánu

USA odsúdili plán izraelskej vlády rozšíriť osady na okupovanom palestínskom Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme o nových 800 bytov. Americké ministerstvo zahraničia postup Izraela podľa spravodajského portálu BBC vníma ako ďalší krok v systematickom zábere pôdy.

06.07.2016 07:36
debata (4)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa vládnych predstaviteľov už plán na rozšírenie osád schválil.

„Ak je to pravda, tak je táto správa najnovším krokom v niečom, čo sa javí byť systematickým zabratím pôdy, rozširovaním osád, čo v základe podkopáva výhľad na riešenie dvoch štátov Izraela a Palestíny,“ vyhlásil hovorca americkej diplomacie John Kirby.

Zámer Izraela už tiež tvrdo kritizoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Ten povedal, že počínanie židovského štátu vyvoláva pochybnosti o jeho dlhodobých úmysloch. Pan v tejto súvislosti pripomenul vyhlásenie niektorých ministrov, ktorí by uvítali anektovanie Západného brehu.

Podľa plánu schváleného Netanjahuom a ministrom obrany Avigdorom Liebermanom sa počíta s výstavbou 560 bytov vo veľkej židovskej osade Maale Adumim, ktorá bola založená v roku 1957 a teraz má viac ako 37 000 obyvateľov.

Ďalších 240 bytov má vzniknúť v oblastiach východného Jeruzalema Ramot, Bar Homa a Pisgy Zeev. Tieto časti mesta označuje Izrael za židovské štvrte, Palestínčania za osady. Izrael stavia sídlisko pre svojich občanov na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme v rozpore s medzinárodným právom.

Podľa najnovšej správy OSN v nich žije viac ako 570 000 Izrael­čanov. Palestínčania a väčšina sveta tieto dediny považujú za prekážku dohody o budúcej Palestíne. Najviac sa buduje vo veľkých blokoch osád, ktoré sú na hranici medzi Izraelom a Západným brehom; Izrael počíta s tým, že v prípade dohody o Palestíne budú tieto lokality priradené k jeho územiu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína