Švédsko ohlásilo desiatky prípadov sexuálneho obťažovania na festivaloch

Desiatky dievčat a mladých žien oznámili znásilnenie alebo sexuálne obťažovanie na dvoch hudobných festivaloch vo Švédsku počas uplynulého víkendu. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

06.07.2016 08:34
švédsko, sexuálne obťažovanie, polícia, hudobný... Foto: ,
Podľa policajného inšpektora Leifa Nyströma je nahlásených 32 útokov chlapcov či mladých mužov na trojdňovom rockovom festivale v meste Karlstadt.
debata (63)

Podľa policajného inšpektora Leifa Nyströma je nahlásených 32 útokov chlapcov či mladých mužov na trojdňovom rockovom festivale v meste Karlstadt. Ich najmladšia obeť má iba 12 rokov. Polícia identifikovala sedem osôb, ktoré chce vypočuť, zatiaľ však nezadržala nikoho.

V meste Norrköping polícia vyšetruje päť obvinení zo znásilnení a vyše desiatich sexuálnych útokov na festivale Brávalla. Britská rocková skupina Mumford & Sons, ktorá na festivale vystupovala, na sociálnej sieti Facebook vyjadrila nad týmito správami „zdesenie“.

Švédsky premiér Stefan Löfven označil situáciu za „absolútne neprijateľnú“ a vyhlásil, že zákony o sexuálnom obťažovaní budú sprísnené.

„Sme v procese ich prehodnocovania. Je však tiež dôležité, aby sme zabezpečili, že polícia, prokuratúra a ďalšie orgány budú lepšie vybavené na vyšetrovanie takýchto činov a skutočne zadržia páchateľov.“

Policajný komisár Leif Nyström pre AP povedal, že polícia identifikovala páchateľov z Karlstadtu, ale zatiaľ nikoho nezadržala. Odmietol sa vyjadriť bližšie k podozrivým a správam, že išlo o migrantov alebo cudzincov. Podľa neho tam došlo k sexuálnemu obťažovaniu a napadnutiu, ale nie k znásilneniu alebo pokusu o znásilnenie.

Hovorca polície v Norrköpingu uviedol, že na festivale bolo veľmi veľa ľudí a stáli tesne pri sebe, keď jedna dvadsiatnička vyhlásila, že ju znásilnil niekto, kto stál za ňou. Polícia na festivale Brávalla rozdávala náramky s nápisom „neobchytkávajte ma“, ale niektorí návštevníci festivalu vyjadrili pochybnosti o účinnosti tohto opatrenia.

Švédska polícia tento rok už čelia obvineniu, že neinformovala verejnosť o množstve sexuálnych útokov na tínedžerov na istom vlaňajšom hudobnom festivale. Vyšlo to najavo v januári, kedy švédsky denník Dagens Nyheter písal o silvestrovských sexuálnych útokoch v centre nemeckého Kolína nad Rýnom.

V susednom Dánsku, kde sa v nedeľu skončil týždenný hudobný festival Roskilde, na ktorom sa zúčastnilo približne 130 000 ľudí, polícia uviedla, že má hlásených päť prípadov údajného znásilnenia alebo sexuálneho napadnutia. Podľa polície „to nevybočuje z normálu na takejto veľkej akcii, hoci každý jeden prípad je priveľa“.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #sexuálne obťažovanie