Nový premiér bude známy skôr, ako sa čakalo, tvrdia britské médiá

Nový britský premiér bude najskôr známy za niekoľko týždňov, nie až v plánovanom oficiálnom termíne 9. septembra. Uviedol to vo štvrtok na svojom webe britský denník The Telegraph. Terajší vnútrostranícky boj o premiérske kreslo sa podľa denníka pritom veľmi vyostril.

07.07.2016 12:02
debata

„Konzervatívni poslanci vo štvrtok hlasujú o dvoch konečných kandidátoch do vedenia Konzervatívnej strany a súčasne vlády v súperení, ktoré vojde do dejín strany ako jedno z najkrvavejších,“ napísal The Telegraph v článku s titulkom Voľba vodcu republikánov: Občianska vojna sa prehlbuje.

Mimoriadne zostrenie boja podľa denníka spôsobilo to, že sa teraz ukázalo, že spojenci kandidáta Michaela Govea vyzvali zástancov favorizovanej Theresy Mayovej, aby hlasovali „takticky“ pre Govea s cieľom zablokovať postup Andrey Leadsomovej. Tvrdí, že vidina jej nástupu do čela kabinetu u nich vyvoláva „vážny strach“.

„Vedúci kampane ministra spravodlivosti Govea poslal poslancom text, v ktorom im hovorí, že by bolo v národnom záujme zastaviť Leadsomovú, ktorá by mohla vyhrať hlasovanie členov strany,“ uviedol The Telegraph.

Prevalenie výzvy pobúrilo mnohých zákonodarcov, predovšetkým prívržencov námestníčky ministerky energetiky Leadsomovej, medzi ktorých patrí aj vplyvný bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Gove sa musel verejne ospravedlniť.

Hlasovanie, ktorého výsledok sa očakáva okolo 19:00 SELČ, zúži výber nového šéfa strany na dve mená. Očakáva sa, že jasne postúpi ministerka vnútra Mayová a o druhé miesto zabojuje Gove s Leadsomovou, ktorá sa v tomto súboji javí podľa The Telegraph ako favoritka. Vodcu konzervatívcov potom zvolí počas leta v korešpondenčnom hlasovaní 150 000 členov strany. Víťaz by mal byť oznámený v septembri.

„V zásade môžu hlasovať až do 9. septembra, avšak exituje snaha skrátiť čas procesu na určenie straníckeho lídra na niekoľko málo týždňov, aby sa znížila neistota na trhoch a umožnilo budúcemu premiérovi konať,“ tvrdí The Telegraph.

Doterajší premiér David Cameron ohlásil svoju rezignáciu po oznámení výsledkov júnového referenda, v ktorom napriek jeho proeurópskoemu postoju Briti odhlasovali brexit, teda vystúpenie Británie z EÚ.

Obavy z ekonomických dopadov brexitu vyvolali napätie na trhoch doma aj v zahraničí a pokles hodnoty libry. Ako prvý bol konkrétne poškodený britský trh s realitami. Od pondelka šesť finančných skupín muselo podľa agentúry AFP zmraziť svoje realitné fondy, pretože začali čeliť množstvu žiadostí o vrátenie peňazí zo strany vystrašených investorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #premiér #David Cameron #Brexit