Putin podpísal kritizované protiteroristické zákony

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal balík kontroverzných protiteroristických zákonov. Podľa agentúry TASS o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

07.07.2016 13:42
debata (45)

Novely zákonov počítajú okrem iného s až doživotným väzením za medzinárodný terorizmus a s trestami za verejné výzvy k násilnému zvrhnutiu vlády a k útokom na veľvyslanectvo, ako aj za neoznámenie chystaného teroristického činu. Znižujú tiež vek pre trestnú zodpovednosť za úmyselné teroristické činy na 14 rokov.

Súbor právnych predpisov v júni schválili obe komory ruského parlamentu. Putin podľa Peskova zároveň poslal vláde zoznam inštrukcií, v ktorom dáva kabinetu premiéra Dmitrija Medvedeva pokyn pozorne sledovať realizáciu prijatých noriem. Cieľom je „nutnosť minimalizovať možné riziká spojené s výdajmi a využitím štátneho zariadenia na ukladanie informácií“.

Novely zákonov tiež nariaďujú operátorom, aby tri roky uchovávali údaje o uskutočnených spojeniach a poslaných textových správach a šesť mesiacov archivovali aj ich obsah. V prípade poskytovateľov internetového pripojenia bude lehota na uchovávanie údajov jeden rok.

Nové právne predpisy kritizuje rad ruských obhajcov ľudských práv, ale i poslancov a kremeľských poradcov. Michail Fedotov, šéf prezidentskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudské práva, nabádal Putina, aby normy nepodpísal a vrátil ich parlamentu na prepracovanie.

Podobný názor dal najavo i bývalý konzultant amerických špionážnych služieb Edward Snowden, ktorý sa v Rusku skrýva pred stíhaním v USA za vyzradenie kompromitujúcich údajov o amerických rozviedkach. „Masový dohľad nefunguje. Tento návrh zákona vezme peniaze a slobodu všetkým Rusom, a nie že zlepší bezpečnosť. Nemal by byť podpísaný,“ napísal koncom júna na twitteri.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #protiteroristický zákon