Hammond: Rokovania s EÚ môže začať až nová britská vláda

Aktivácia článku 50 lisabonskej zmluvy o reforme inštitúcií EÚ, ktorou sa ešte len začne oficiálne dvojročné rokovanie o odchode Británie z Európskej únie, prislúcha až očakávanej novej vláde, nie parlamentu.

07.07.2016 14:45
Philip Hammond Foto:
Philip Hammond povedal, že aktivácia článku 50 Lisabonskej zmluvy prislúcha až očakávanej novej vláde, nie parlamentu.
debata

Povedal to podľa agentúry Reuters britský minister zahraničia Philip Hammond. Umožňuje to podľa neho to, že britská verejnosť sa v júnovom referende jasne vyjadrila za odchod z únie (brexit).

„Samozrejme, že parlament sa k tomu bude chcieť vyjadriť, niečo povedať, a tak to rozhodne má byť. Ale to vláda musí rozhodnúť o aktivácii článku 50,“ povedal podľa Reuters šéf britskej diplomacie. Je to podľa neho jasný „zákonný postoj“.

Aktiváciou príslušného článku úniovej zmluvy z roku 2009 sa začne rokovanie medzi EÚ a Britániou o podobe ich ďalšej spolupráce. Predstavitelia niektorých členských krajín a Európskej komisie žiadajú, aby sa tak stalo čo najskôr. Je podľa nich potrebné vyjasniť situáciu s cieľom upokojiť predovšetkým trhy. Britskí politici sa ale veľmi neponáhľajú, chcú sa na očakávané zložité rokovania čo najlepšie pripraviť. Odstupujúci premiér David Cameron odmietol požiadať zákonodarcov a EÚ o aktiváciu článku s tým, že to prislúcha novému šéfovi kabinetu. Vládni konzervatívci oznámia jeho meno najneskôr v septembri.

Ďalej pri stretnutí s členmi parlamentnej komisie zopakoval presvedčenie, že Británia i po odchode z EÚ bude mať pevný a hlboký vzťah so Spojenými štátmi. Pre udržanie britského vplyvu vo svete bude podľa neho nutné posilniť britskú prítomnosť v ostatných medzinárodných organizáciách.

Hammond sa obáva, že odchodom Británie nebude EÚ chcieť dostatočne tlačiť na Rusko. Verí ale, že EÚ bude i po brexite uplatňovať sankcie proti Moskve. Obchodné dohody bude podľa nej v budúcnosti pre Britániu lepšie uzatvárať s jednotlivými členskými štátmi než s úniou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #článok 50 #Lisabonská zmluva