Poľskí poslanci schválili zákon o ústavnom súde

Poľský parlament schválil nový zákon o ústavnom súde z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Tento krok by mal viesť k obnoveniu činnosti súdu, ktorá bola narušená vládou presadenými zmenami. Tie vyvolali aj veľké znepokojenie partnerov Poľska v EÚ.

07.07.2016 15:52
debata (1)

Za návrh zákona hlasovalo 238 poslancov, 173 ich bolo proti, informovala agentúra PAP. Návrh teraz pôjde na schválenie do Senátu.

Ako upozornila agentúra AP, poľská vláda sa ocitla pod tlakom kvôli návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu začínajúcej sa v piatok. Obama sa v Poľsku zúčastní na summite NATO. Mal by sa stretnúť aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, pričom sa očakáva, že témou ich diskusie bude aj pokrok dosiahnutý pri riešení patovej situácie s ústavným súdom.

Pozorovatelia podľa AP konštatovali, že vďaka dnešnému hlasovaniu príde Duda na rokovanie s Obamom s dobrými správami.

Ústavný súd má právo skúmať a zablokovať nové zákony. Nové pravidlá jeho fungovania, ktoré po svojom víťazstve v parlamentných voľbách presadila PiS, vytvorili konfliktnú situáciu a viedli k paralyzovaniu činnosti tejto ustanovizne.

Opozícia, ktorá predložila asi 40 pozmeňujúcich návrhov, v rozprave zákon podrobila kritike. Zákon vychádzajúcich z návrhov PiS bol podľa nej prijatý v rozpore s legislatívnymi postupmi, pričom niektoré jeho ustanovenia údajne protirečia ústave. Podľa PiS prijatím zákona sa v krajine ukončia spory týkajúce sa ústavného súdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #PiS #zákon o ústavnom súde