Nemci prvýkrát odsúdili páchateľa silvestrovského sexuálneho útoku

Nemecký súd po prvýkrát odsúdil jedného z páchateľov silvestrovských útokov v Kolíne nad Rýnom za sexuálny trestný čin. Dvadsaťjedenročnému Iračanovi uložil podmienečný trest ročného väzenia. Kvôli útokom prijala polícia počas pol roka celkom 1 200 trestných oznámení. Zhruba 500 z nich sa týkalo sexuálnych trestných činov, informovala agentúra DPA.

07.07.2016 16:14 , aktualizované: 21:11
Nemecko, sexuálne útoky Foto: ,
Snímka z 31. decembra 2015 z Kolína nad Rýnom, odkiaľ prišli prvé správy o sexuálnych útokoch mužov "arabského a severoafrického vzhľadu" na ženy.
debata (10)

Odsúdený Iračan dostal trest za sexuálny nátlak. Podľa obžaloby počas silvestrovskej noci spolu s ďalšími mužmi obkľúčil pri kolínskej stanici ženu, ktorú si k sebe pritiahol, pobozkal ju a lízal jej tvár.

Za pomáhanie pri trestnom čine sexuálneho nátlaku a pokus oň súd poslal na rok do väzenia tiež 26-ročného Alžírčana. Aj on dostal trest odňatia slobody podmienečne. V súvislosti s útokmi v noci na Nový rok súd uložil už niekoľko trestov, vo štvrtok ale po prvýkrát kvôli sexuálnemu deliktu. Doteraz padali rozsudky za krádeže, prechovávanie kradnutých vecí a podobné trestné činy.

Podľa štátneho zástupcu Ulricha Bremera bolo počas uplynulého polroka kvôli útokom pred kolínskou stanicou prijatých 1 200 trestných oznámení. Zhruba 500 z nich sa týkalo sexuálnych trestných činov. Dostať všetky prípady pred súd je podľa neho veľmi ťažké, lebo kvôli „chaotickej situácii“ obete väčšinou páchateľa nedokážu identifikovať. Súdy zatiaľ v súvislosti so silvestrovským násilím odsúdili 16 mužov. Obvinených je v súčasnosti 215 osôb, väčšina z nich pochádza z Alžírska a Maroka. Pri všetkých dvadsaťjeden prípadoch, v ktorých ide o trestný čin znásilnenia, polícia vyšetrovanie vedie proti neznámej osobe.

Poslanci schválili novelu zákona rozširujúceho definíciu znásilnenia

Poslanci nemeckého Spolkového snemu jednomyseľne schválili sprísnenie zákona, ktorý trestá páchateľov sexuálneho násilia. Nový zákon totiž zahŕňa princíp „nie znamená nie“, čím sa de facto rozširuje kvalifikácia trestného činu znásilnenia, informovala agentúra DPA.

Poslanci podporili vládou schválenú reformu zákona, ktorá by ho mala uviesť do súladu s právnymi normami v iných vyspelých krajinách.

Schválená reforma definuje trestný čin znásilnenia širšie ako doteraz: za znásilnenie bude považovaná aj situácia, keď k pohlavnému styku došlo „proti zjavnej vôli“ obete. Obeť nebude musieť ani dokazovať, že sa pred násilníkom aktívne bránila, ako to stanovuje súčasný zákon.

Debatu, ktorá vyústila do reformy trestného zákona, spustili silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách.

Minister spravodlivosti Heiko Maas pri zdôvodňovaní návrhu zmien v doteraz platnom zákone svojho času povedal, že novela je potrebná, pretože v súčasnosti sa v Nemecku iba osem percent procesov s osobami obvinenými zo znásilnenia končí ich odsúdením – a štúdia ukázala, že hlásená je iba jedna desatina znásilnení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálny útok #Kolín nad Rýnom #silvestrovské útoky