Kerry: Hovoriť o členstve Ukrajiny v NATO je predčasné

Americký minister zahraničia John Kerry v Kyjeve ocenil úsilie Ukrajiny ukončiť konflikt s proruskými separatistami v oblasti Donbasu na východe krajiny.

07.07.2016 18:09
John Kerry, Petro Poroshenko Foto:
Na snímke americký minister zahraničia John Kerry (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Poroshenko (vľavo).
debata (63)

Súčasne oznámil, že Spojené štáty poskytnú ďalších 23 miliónov dolárov (vyše 20 miliónov eur) ako humanitárnu pomoc pre obyvateľov Donbasu zasiahnutých konfliktom, ktorý od apríla 2014 stál život viac ako 9 400 ľudí. Ako predčasné odmietol úvahy o vstupe Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom uistil, že Spojené štáty naďalej zastávajú politiku otvorených dverí do NATO a sú pripravené prijať do aliancie nových členov, keď na to budú tieto krajiny samé pripravené. Ukrajina má ale podľa Kerryho pred sebou ešte veľa práce, ani sa ešte nerozhodla podať oficiálnu prihlášku do NATO. Bolo by teda predčasné o čomkoľvek hovoriť.

„Chcem vás v mene prezidenta (Baracka) Obamu a amerického ľudu uistiť, že Spojené štáty budú Ukrajinu podporovať,“ vyhlásil Kerry. Uviedol tiež, že Obama v srdečnom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dal „veľmi jasne“ najavo, že Rusko by malo prestať s podporou separatistov.

„Spojené štáty sú a zostanú na medzinárodnej scéne kľúčovým spojencom Ukrajiny,“ ocenil Kerryho slová Porošenko.

Na varšavskom summite NATO, ktorý sa začína v piatok, chce americká strana podľa ministra hovoriť s Francúzskom a Nemeckom o možnostiach, ako ďalej pokročiť v urovnaní ukrajinského konfliktu, vrátane usporiadania volieb v Donbase. Najrýchlejšia cesta k mieru podľa Kerryho vedie cez úplné splnenie mierových dohôd z Minsku, a to vrátane stiahnutia všetkých cudzích síl a obnovenia zvrchovanosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

Cestou na varšavský summit sa Kerry zastavil v Tbilisi a Kyjeve. Gruzínsko a Ukrajina sa napriek nevôli svojho mocného suseda, teda Ruska, usilujú o vstup do aliancie. Tá má ako hlavný bod varšavského summitu posilnenie svojho východného krídla.

Práve obavou zo vstupu Ukrajiny do NATO odôvodňoval Putin anexiu Krymu, ktorá v marci 2014 nasledovala po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Krátko nato prepukli na Donbase boje medzi jednotkami prozápadnej vlády a separatistami, podporovanými Ruskom, aj keď Moskva akékoľvek zapojenie do konfliktu oficiálne popiera.

Práve vo štvrtok kyjevskí zástupcovia odhlasovali na návrh starostu Vitalija Klička premenovanie doterajšej Moskovskej triedy menom kontroverzného vodcu ukrajinských nacionalistov Stepana Bandera, ktorému Rusi vyčítajú kolaboráciu s nacistami. Premenované budú i kyjevské ulice pomenované po ruských vojvodcoch Suvorovovi a Kutuzovovi, aby niesli mená ukrajinských bojovníkov.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #john kerry #Ukrajina