Mŕtvy strelec z Dallasu chcel zabíjať bielych policajtov

Streľba v Dallase počas protestu proti policajnému násiliu na černochoch si vyžiadala životy piatich policajtov. Šéf dallaskej polície David Brown potvrdil, že strelca, ktorého obkľúčili v garáži, zabila polícia. Zatiaľ nie je jasné, koľko ostreľovačov sa do útoku zapojilo. Muž pred smrťou tvrdil, že nepatrí k žiadnej skupine a že útočil sám. Jeho motív bol zrejme rasový. Zabíjať chcel podľa svojich slov predovšetkým bielych policajtov. Bilancia útoku je päť mŕtvych policajtov a zranených, z toho dvaja civilisti.

08.07.2016 06:48 , aktualizované: 15:36
Dallas, streľba, policajti Foto: ,
Streľba v Dallase vypukla okolo 20.45 h miestneho času, keď sa ľudia zišli na proteste proti dvom najnovším prípadom smrteľne postrelených Afroameričanov.
debata (51)

V niekoľkohodinovom rozhovore s policajným vyjednávačom strelec okrem iného uviedol, že je naštvaný pre policajné násilie voči príslušníkom černošskej komunity v USA, a chce preto zabíjať belochov, najmä príslušníkov polície.

Po neúspešnom vyjednávaní sa polícia rozhodla muža, ktorý sa zabarikádoval v garážach, zneškodniť a vyslala k nemu policajného robota s trhavinou, po ktorej výbuchu muž zahynul. Šéf dallaskej polície David Brown tak vyvrátil doterajšie informácie, že muž spáchal samovraždu.

Presný počet podozrivých Brown uviesť odmietol. Nie je tak jasné, či zabitý strelec bol jediným páchateľom, ako sám tvrdil. Doteraz sa hovorilo prinajmenšom o dvoch odstreľovačoch. „Nájdeme vás a privedieme k zodpovednosti,“ obrátil sa policajný šéf k možným komplicom zabitého strelca.

V závere tlačovej konferencie Brown aj starosta Dallasu Mike Rawlings vyzvali verejnosť na spoluprácu a na vyjadrenie podpory polícii. „Potrebujeme vašu podporu, aby sme vás mohli chrániť pred tými, ktorí sú zodpovední za tieto tragické udalosti,“ uviedol Brown.

Útok počas protestu

V Dallase sa rovnako ako na ďalších miestach USA konali protesty v súvislosti so zastrelením dvoch černochov pri policajných kontrolách v minulých dvoch dňoch. Protest bol podľa televízie CNN úplne pokojný až do chvíle, kým sa ozvali prvé výstrely. K tomu došlo okolo 20:45 miestneho času (piatok 3:45 SELČ).

Federálne ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok začalo vyšetrovanie smrti černochov v Minnesote a v Louisiane, ktorí zomreli pri zásahoch polície. V Minnesote niekoľkými výstrelmi pri bežnej dopravnej kontrole v stredu zabili Philanda Castila, ktorého policajti zastavili pre rozbité svetlo. K veľkému pobúrenie verejnosti prispelo živé video zo zásahu, ktoré jeho priateľka zverejnila na facebooku. Prístup policajtov odsúdil guvernér Minnesoty a označil ho za rasistický.

V Louisiane o deň skôr zomrel Alton Sterling, ktorého polícia kontrolovala na základe anonymného oznámenia, že má pri sebe zbraň.

Svedok streľby v Dallase: „Vyzeralo to ako poprava“

Ismael Dejesus bol vo svojej izbe v hoteli v centre Dallasu, keď počul zvláštne zvuky. Vyšiel preto na balkón, aby sa pozrel, čo sa deje. „Myslel som si, že je to ohňostroj,“ povedal reportérovi CNN. Potom ale videl, že niekto zabil policajta.

Útočník vystúpil zo športového vozidla oblečený v tom, čo Dejesus popísal ako taktické oblečenie. „Mal pušku AR-15 s veľkým zásobníkom. Mal tiež veľa vreciek, tri až štyri vpredu na nohaviciach. Jednoznačne vyzeral, ako že niečo nesie vo svojej košeli. Vybehol k stĺpu, nasadil zásobník a začal páliť,“ povedal Dejesus CNN.

Tvrdil, že útočník sa zdal byť pripravený. „Vyzeralo to plánovane. Vedel, kde má stáť. Mal strelivo. A vysokokapacitné zásobníky.“

Strelec sa potom postavil k bielemu stĺpu a začal páliť naľavo i napravo. Dejesus si myslí, že išlo o snahu prilákať políciu. „Pokúšal sa vyvolať zmätok a upútať pozornosť polície.“ Keď sa jeden z policajtov pokúsil sám vysporiadať sa so strelcom stretnúť, bol zavraždený mnohými ranami vystrelenými z blízkosti.

„Vyzeralo to naozaj ako poprava. Postavil sa nad policajta, ktorý už bol na zemi a strelil ho asi trikrát až štyrikrát do chrbta,“ povedal CNN Dejesus. „Strieľal bez akéhokoľvek strachu. Vôbec o nič sa nestaral.“

„Nemyslím si, že by sa sociálna nerovnosť mala riešiť týmto spôsobom. Som jednoznačne za sociálnu rovnosť, ale takto ju nemožno presadiť. Toto bola tragédia, nič menšie ako teroristický útok. To je môj osobný názor,“ uzavrel Dejesus.

Obama: Americká polícia sa musí zbaviť predsudkov

Americký prezident Barack Obama po prílete na summit NATO do poľskej metropoly Varšava vyhlásil, že všetci spravodliví ľudia v USA by mali byť znepokojení problémom, ako často polícia strieľa na černochov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezident povedal, že aj štatistiky ukazujú rozdiely v tom, ako polícia zaobchádza s Afroameričanmi a Hispáncami. Realita podľa neho potvrdzuje, že polícia na nich strieľa viac ako dvojnásobne častejšie než na amerických belochov a dvakrát častejšie ich aj zatýka. Obama sa pridal k názoru rozhnevanej verejnosti, že spomínané prípady nie sú ničím zriedkavým.

Prezident vyzval americkú justíciu a políciu, aby vykorenila predsudky vo svojich radoch. Šéf Bieleho domu zdôraznil, že Amerika musí povedať „Sme lepší než toto“. Podľa Obamových slov však nejde len o problém Afroameričanov či Hispáncov.

Obama na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii vo varšavskom hoteli tiež povedal, že mnohí Američania majú po takýchto incidentoch pocit, že sa stávajú kvôli farbe ich pokožky. „A to bolí. Ale malo by to trápiť nás všetkých,“ dodal prezident.

Obama vysvetlil, že celá záležitosť nie je útokom na políciu. Zdôraznil, že on aj ostatní Američania oceňujú, ako policajti riskujú životy, a vyjadril žiaľ nad policajnými príslušníkmi, ktorí zomreli pri výkone služobných povinností.

„Keď ľudia vyhlasujú ‚Na životoch černochov záleží‘, to neznamená, že na modrých životoch nezáleží,“ povedal Obama a myslel tým uniformovaných policajtov. „To znamená, že na všetkých životoch záleží,“ dodal.

Obama zdôraznil, že prechováva úctu voči drvivej väčšine policajtov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Dallas