Tajfún Nepartak zasiahol Taiwan, zahynuli dvaja ľudia

Silný tajfún Nepartak sprevádzaný intenzívnym dažďom a silným vetrom zasiahol ráno Taiwan, kde zahynuli dvaja ľudia a sedemdesiatdva utrpelo zranenia. Podľa agentúry DPA to uviedli tamojšie úrady.

08.07.2016 08:38 , aktualizované: 11:51
debata

Tajfún vstúpil nad pevninu na juhovýchode krajiny pri meste Tchaj-tung o 05.50 h miestneho času (štvrtok 23.50 SELČ).

Jeden muž zomrel po tom, ako ho z pláže zmietlo do mora. A v Taiwanskom prielive sa utopil vojak, ktorý tam lovil ryby. Jeho telo objavili až ráno.

Najmenej 66 ľudí na východe ostrova zasiahli padajúce stromy alebo ich zranilo rozbité sklo, informoval pracovník celoštátneho strediska pre výnimočné operácie.

Skoro 430 000 rodín zostalo bez elektriny a 5 200 rodín bez vody z vodovodu. Viac ako 15 000 ľudí preventívne opustilo svoje domovy. Kvôli búrke bola prerušená expresná železničná doprava a miestne letisko muselo zrušiť viac ako 600 leteckých spojov, informovali miestne úrady.

Televízne stanice priniesli zábery, ako v meste Tchaj-tung vietor prevracia autá a rozbíja okná. Tajfún, ktorý dosiahol v intenzite najvyššiu, piatu kategóriu, po príchode nad pevninu zoslabol. Meteorologické stanice namerali nárazy vetra s rýchlosťou vyše 200 kilometrov za hodinu. Vo forme tropickej búrky by mal zasiahnuť v sobotných ranných hodinách pevninskú Čínu, kde už bolo preventívne evakuovaných z pobrežných oblastí viac než 4 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #tajfún #Taiwan #Nepartak