Rifkin: Tretia priemyselná revolúcia bude mať dopad na všetky odvetvia

Tretia priemyselná revolúcia, využívajúca nové komunikačné technológie, nové zdroje energie a nové typy mobility, bude mať dosah na všetky odvetvia v spoločnosti. Ak sa tieto tri činitele spoja, zmení to systém hospodárenia aj spôsob riadenia.

10.07.2016 08:00
debata (45)

To musí priniesť nové pracovné miesta, pretože sa musí uskutočniť konverzia infraštruktúry z druhej priemyselnej revolúcie. Uviedol to v sobotu na 7. Európskom summite regiónov a miest Jeremy Rifkin, svetoznámy ekonóm a autor konceptu o tretej priemyselnej revolúcii. Do roku 2050 by sa podľa neho mohla priemerná miera nezamestnanosti v EÚ pre konverziu technológií znížiť až o 40 percent.

Mestá a obce za niekoľko desaťročí budú podľa neho energeticky sebestačné, pretože si budú sami vyrábať energiu pre svoju potrebu z obnoviteľných zdrojov energie, napríklad s využitím slnečnej či veternej energie.

Energetické spoločnosti tak nebudú zarábať na výrobe energie, ale ich pôsobenie bude v iných oblastiach. „Regióny budú musieť viac spolupracovať. Ak to neurobia, sme stratení,“ upozornil. Bremeno zmien teda podľa neho bude na sídlach a na regiónoch.

Nevyhnutnosť príchodu tretej priemyselnej revolúcie vidí Rifkin v tom, že hrubý domáci produkt vo svete sa v dlhodobom horizonte znižuje. "Dôvodom je, že produktivita práce sa znižuje viac ako desaťročie.

Má to dopad najmä na generáciu mladých ľudí – tzv. mileniánov, najmä na ich zamestnanosť. Na jednej strane polovica ľudstva sa má ekonomicky lepšie ako sa mali ľudia pre dvoma priemyselnými revolúciami, ale na druhej strane 40 percent sa má horšie," poznamenal.

Niečo teda nie je v poriadku v tom, ako súčasné ľudstvo žije. "Stojíme zároveň na pokraji environmentálnej krízy, produkujeme veľký objem oxidu uhličitého, čo spôsobuje environmentálne zmeny na planéte. Klimatické zmeny menia cyklus vody na planéte, ale sme planéta, ktorá žije z vody.

Pri každom jednom zvýšení teplotného stupňa, absorbuje atmosféra o sedem percent viac zrážok. Zrážky sa potom prejavujú oveľa horšie, prichádzajú extrémne prejavy počasia. Potrebujeme preto novú ekonomickú víziu pre svet, musíme skončiť s využívaním fosílnych palív do 40 rokov," zdôraznil Rifkin.

Treťou priemyselnou revolúciou je podľa Rifkina tzv. internet vecí, ktoré zbierajú dáta. Všetci ľudia následne cez siete využívajú akýsi mozog planéty. „S využitím digitalizácie sa prudko zvýši produktivita práce, zníži sa ekologická stopa ekonomického pôsobenia. Vzniká nová ekonomika, ekonomika zdieľania, ktorá je vytvorená digitalizáciou,“ dodal ekonóm.

Jeremy Rifkin je aj predsedom Nadácie pre ekonomické trendy, ktorá poukazuje na dosahy vedeckých a technologických zmien na hospodárstvo, pracovnú silu, spoločnosť a životné prostredie. Tento ekonóm už dlhé roky radí Európskej únii a mnohým vedúcim predstaviteľom jej členských štátov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #nové technológie