Boje v Južnom Sudáne si vyžiadali 272 obetí

Na najmenej 272 mŕtvych vrátane 33 civiistov stúpol počet ľudí, ktorí zahynuli v juhosudánskej metropole Džuba v bojoch medzi armádou a bývalými povstalcami. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na juhosudánske ministerstvo zdravotníctva.

10.07.2016 12:22
debata (1)

Boje medzi vojakmi juhosudánskej armády vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a bývalými povstalcami podporujúcimi viceprezidenta Rieka Machara vypukli v piatok popoludní v blízkosti prezidentského paláca v Džube. Kiir aj Machar uviedli, že nevedia, čo najnovšiu vlnu násilia medzi ich frakciami vyvolalo.

Piatkové násilnosti vyvolali obavy z opätovného rozpútania občianskej vojny v Južnom Sudáne. Konflikt vypukol v decembri 2013 a odvtedy si vyžiadal už desaťtisíce životov.

V etnicky motivovanom konflikte proti sebe stáli jednotky verné prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci vedení jeho rivalom Riekom Macharom. Obe znepriatelené strany už pred takmer rokom podpísali mierovú dohodu sprostredkovanú medzinárodnými vyjednávačmi.

K relatívnemu upokojeniu situácie došlo však až v apríli, keď sa podarilo vytvoriť spoločnú vládu národnej jednoty. Atmosféra v krajine je stále napätá a nedá sa vylúčiť opätovný návrat násilia. Konflikt prakticky zruinoval juhosudánsku ekonomiku, takže oficiálne oslavy piateho výročia nezávislosti museli zrušiť pre nedostatok financií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Južný Sudán