Strelec z Dallasu zanechal odkazy písané vlastnou krvou

Micah Johnson, ktorý na štvrtkovej demonštrácii v Dallase zastrelil päť policajtov a deväť ďalších ľudí vrátane siedmich policajtov zranil, písal svojou krvou na stenách parkoviska odkazy počas jeho obkľúčenia políciou. V rozhovore s televíziou CNN to vyhlásil šéf dallaskej polície David Brown.

10.07.2016 18:04 , aktualizované: 18:30
Dallas, streľba, policajti Foto: ,
Útok na policajtov v centre Dallasu.
debata (5)

Dvadsaťpäťročný vojenský veterán na steny napísal napríklad iniciály RB, ktorých význam vyšetrovatelia zisťujú.

Brown opäť obhajoval rozhodnutie zabiť Johnsona výbušninou, ktorú na miesto dopravil robot. Zopakoval, že robot bolo jediné riešenie, pri ktorom by policajti neboli vystavení riziku. Brown tiež povedal, že počas dvojhodinového pokusu o vyjednávanie, ktoré nikam neviedlo, sa strelec policajtom vysmieval a klamal.

Pri domovej prehliadke polícia našla okrem iného predmety potrebné na výrobu nálože alebo denník, z ktorého vyplývalo, že strelec zamýšľal aj krvavejší útok, ako bol ten v Dallase. Motív činu bol podľa vyšetrovateľov rasistický, na facebooku aj na iných miestach vyšetrovatelia našli nenávistné komentáre a tiež príspevky sympatizujúce s černošskými nacionalistickými myšlienkami.

Krátko po čine úrady uviedli, že Johnson slúžil niekoľko rokov v armáde a že pol roka bol nasadený v Afganistane. V Dallase navyše pred časom navštevoval kurzy bojovej taktiky, ktorých súčasťou boli aj streľba v pohybe alebo rýchla zmena pozícií. O tom, že vojenskú taktika nacvičoval aj na svojej záhrade, vypovedali susedia.

Starosta Dallasu už v piatok označil Johnsona ako pohyblivého strelca, ktorý mal doma študijný materiál o tom, ako strieľať a zároveň sa pohybovať.

Protesty černochov pokračujú

V niektorých amerických mestách medzitým pokračovali protesty proti nedávnym prípadom zabitia černochov policajtmi, pričom viaceré sprevádzali nepokoje. V meste Saint Paul v štáte Minnesota došlo k zrážkam medzi políciou a prívržencami hnutia Black Lives Matter, pri ktorých utrpelo zranenia 21 príslušníkov bezpečnostných zložiek a viac ako 100 ľudí bolo zatknutých za rušenie verejného poriadku či nepovolené zhromažďovanie.

Na demonštrácii v meste Baton Rouge v štáte Louisiana, kde v utorok prišiel o život černoch Alton Sterling, bolo zadržaných viac ako 30 ľudí vrátane DeRaya McKessona, prominentného černošského aktivistu a člena hnutia Black Lives Matter.

McKessona zatkol policajt v momente, keď na internet streamoval dianie na ulici. Aktivista tvrdí, že sa ničoho nedopustil, hovorca miestnej polície pre denník The Advocate uviedol, že bol zadržaný, lebo blokoval cestu.

V meste San Antonio v štáte Texas ktosi v noci strieľal v blízkosti policajnej centrály. Jedna zo striel zasiahla budovu, ale nikto nebol zranený. V neďalekej uličke sa našlo niekoľko nábojníc. Polícia zadržala jednu osobu, ktorú videli bežať od miesta činu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v usa #Dallas