V USA zažili štvrtú noc protestov proti policajnému násiliu

Na mnohých miestach po celých Spojených štátoch sa v nedeľu večer uskutočnili ďalšie protesty, ktoré minulý týždeň vyvolali prípady zastrelenia dvoch Afroameričanov pri kontroverzných policajných zákrokoch. Demonštranti sa znovu zišli v Baton Rouge v americkom štáte Louisiana a v Saint Paul v Minnesote, teda v mestách, kde sa sporná policajná streľba odohrala, informovala na webe spravodajská televízna stanica CBS News.

11.07.2016 07:22
usa, proest, baton rouge Foto: ,
Stovky demonštrantov sa znovu zišli v Baton Rouge v americkom štáte Louisiana.
debata (21)

„Žiadna spravodlivosť, žiadny mier!“ skandovalo zhruba 200 ľudí v Baton Rouge, kde policajti minulý týždeň zastrelili Altona Sterlinga, ktorého kontrolovali na základe anonymného oznámenia, že má zbraň. Na demonštráciu tam dohliadali desiatky policajtov, ďalšie desiatky príslušníkov poriadkových jednotiek a približne 30 policajných vozidiel sa zhromaždilo obďaleč. Médiá s odvolaním sa na políciu uviedli, že demonštranti sa po pokojnom protestnom pochode k miestnemu Kapitolu stretli s políciou, ktorá vzala do väzby najmenej 48 ľudí. Podľa úradov sa tak stalo počas neohlásenej protestnej akcie.

Cez víkend tam polície počas protestov zadržala približne 160 ľudí, napísala agentúra AP. Kým na predchádzajúcich demonštráciách sa zúčastnili tisíce ľudí, v nedeľu v noci demonštrovala už podstatne menšia skupina.

V minnesotskej metropole Saint Paul podľa agentúry Reuters po sobotňajšom násilnom proteste zadržali zhruba 102 ľudí. Ľudia protestovali proti násilnej smrti Philanda Castilea, ktorého zabili v stredu niekoľkými výstrelmi z policajnej zbrane, keď ho policajti zastavili kvôli rozbitému svetlu auta. V nedeľu popoludní sa tam konala pokojná demonštrácia pred policajným veliteľstvom, zúčastnilo sa na nej zhruba 300 ľudí.

Podľa CNN pri podobných protestoch v New Yorku, Chicagu, mestách Saint Paul a Baton Rouge v uplynulých dňoch zadržali najmenej 261 ľudí.

Vo štvrtok sa podobné demonštrácie v Dallase stali miestom hromadnej vraždy piatich policajtov, ktorých zastrelil muž s ostreľovacou puškou. Páchateľa polícia zabila. Motív bol zrejme rasistický: vyšetrovatelia útočníka identifikovali ako dvadsaťpäťročného černocha Micaha Xaviera Johnsona. Vyjednávačom podľa médií povedal, že jeho cieľom sú belošskí policajti.

Americký prezident Barack Obama, ktorý v dôsledku udalostí v Dallase skrátil oficiálnu návštevu Španielska, sa v utorok v Dallase stretne s pozostalými. Mesto navštívi tiež viceprezident Joe Biden a exprezident George W. Bush s manželkou Laurou.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #USA #protesty #násilie #Afroameričania