Reparát po brexite nebude. Stolička sa trasie i pod šéfom labouristov

Britská vláda odmietla petíciu žiadajúcu nové hlasovanie o zotrvaní v EÚ. V júnovom referende sa pri 72-percentnej účasti za vystúpenie z únie vyslovilo 52 percent hlasujúcich.

11.07.2016 09:00
debata (4)

"My dolu podpísaní vyzývame vládu Jej Veličenstva na zavedenie pravidla: Ak možnosti ,zotrvať' i ,opustiť' dosiahnu podporu nižšiu ako 60 percent na základe voličskej účasti menšej ako 75 percent, má sa konať nové referendum,“ píše sa v petícii, ktorú podpísalo 4,1 milióna ľudí.

Odmietnutie nového referenda oznámilo počas víkendu ministerstvo zahraničných vecí. Vo vyhlásení uviedlo, že podľa legislatívy postačuje pre platnosť referenda prostá väčšina hlasov a akákoľvek účasť. „Premiér a vláda opakovane uviedli, že takéto hlasovanie sa môže konať len raz za generáciu, je jednorazové a jeho výsledky musia byť rešpektované,“ stojí vo vyhlásení ministerstva. „Teraz sa musíme pripraviť na proces opustenia EÚ. Vláda je pripravená vyjednať najlepšie možné podmienky pre britský ľud.“

Výsledky referenda uvrhli britskú politiku do hlbokej krízy. Odstúpenie z postu premiéra a šéfa konzervatívcov ohlásil David Cameron. Z boja o jeho nástupníctvo sa prekvapujúco stiahol líder kampane za brexit Boris Johnson.

Ťažké časy zažíva aj predseda labouristov Jeremy Corbyn, ktorý pre mdlú kampaň proti brexitu čelí tlaku na odstúpenie. Rukavicu mu cez víkend hodila bývalá labouristická tieňová ministerka Angela Eagleová. „V pondelok ráno ohlásim svoju kandidatúru na šéfku Labouristickej strany,“ oznámila. Keď získa podporu najmenej pätiny labouristických poslancov, o novom predsedovi rozhodne vnútrostranícke hlasovanie, podobne ako u konzervatívcov o nástupcovi Camerona.

Obe uchádzačky o premiérske kreslo Theresa Mayová aj Andrea Leadsomová už vyhlásili, že výsledok referenda bol jasný a nesmie byť spochybňovaný. Nezhodujú sa však na časovom harmonograme. Kým námestníčka ministerky energetiky Leadsomová, ktorá v kampani bojovala za brexit, je za čo najrýchlejší štart výstupových rozhovorov s Bruselom, Mayová, ministerka vnútra, donedávna tichá podporovateľka zotrvania v únii, s nimi chce začať až na budúci rok.

Mayová a Leadsomová sľúbili, že v prípade svojho zvolenia obmedzia voľný pohyb občanov z Európskej únie. Podľa Mayovej bude odchod Británie z EÚ znamenať kontrolu voľného pohybu osôb prichádzajúcich do krajiny. Leadsomová zase vyhlásila, že občania EÚ budú musieť mať pracovné povolenie, aby v krajine mohli zostať. Obe pritom chcú zachovať Britániu vnútri jednotného trhu únie. Brusel však Londýnu odkazuje, že jedno bez druhého nie je možné.

Ešte do konca tohto mesiaca sa v Bratislave zídu šéfovia diplomacií EÚ, aby zladili svoje postoje k brexitu, oznámil v sobotu český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek po varšavskom stretnutí s kolegami zo skupiny V4, ktorej Praha v súčasnosti predsedá. V otázke zvolania spoločnej schôdzky do hlavného mesta predsedajúcej krajiny Európskej rady panuje podľa neho silná zhoda.

Zaorálek vyhlásil, že Slovensko pri rokovaniach s Britániou neustúpi od zachovania štyroch základných slobôd EÚ (sloboda pohybu osôb, tovaru, služieb a kapitálu). „Nemožno chcieť voľný pohyb kapitálu a zároveň odmietať voľný pohyb pracovnej sily,“ uviedol šéf českej diplomacie. Ministri V4 sa podľa neho tiež zhodli, že kým Británia nepožiada o spustenie rokovaní o odchode, nie je s ňou o čom rokovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit