Britský premiér Cameron odstúpi v stredu, premiérkou bude Mayová

Britský premiér David Cameron oznámil, že odstúpi z funkcie v stredu a umožní Therese Mayovej, aby ho vystriedala na čele krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

11.07.2016 13:35 , aktualizované: 17:51
Theresa Mayová, Andrea Leadsomová Foto:
Theresa Mayová (vľavo) a Andrea Leadsomová.
debata (21)

Podľa Camerona je jasné, že Mayová má „drvivú podporu“ konzervatívnych poslancov. Povedal, že Mayovej súperka Andrea Leadsomová urobila správne rozhodnutie, keď odstúpila zo súboja o kreslo predsedu strany.

Cameron uviedol, že sa v utorok stretne so svojou vládou a v stredu sa zúčastní na poslednej tzv. hodine otázok v Dolnej snemovni, kým navštívi kráľovnú Alžbetu II. a odovzdá jej svoju rezignáciu.

„Budeme tak mať nového premiéra v budove za mnou už v stredu večer,“ vyhlásil pred Downing Street číslo 10, oficiálnym sídlom premiéra v Londýne. Mayová je „silná, schopná a má moju plnú podporu“, citovala Camerona tlačová agentúra DPA. Kráľovná má formálnu úlohu vymenovať novú premiérku.

Ministerka vnútra Theresa Mayová sa zrejme bez boja stane novou britskou premiérkou. Jej súperka a námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová sa kandidatúry vzdala a vyjadrila jej podporu. Za Mayovú sa postavil minister spravodlivosti Michael Gove i líder kampane za brexit a bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Šéf konzervatívnych poslancov Graham Brady oznámil, že po tom, čo svoju kandidatúru stiahla jediná protikandidátka Leadsomová, zostala Mayová v súboji o lídra strany osamotená. Výber kandidátov na funkcie po odchádzajúcim Davidovi Cameronovi poslanci podľa Bradyho nebudú opakovať. Mayovú však ešte musí potvrdiť vedenie strany Konzervatívnej strany.

Mayová predstavila priority

Krátko predtým, než Leadsomová oznámila rozhodnutie o stiahnutí svojej kandidatúry Mayová predstavila svoje priority, ktoré chce realizovať ako predpokladaná nová šéfka konzervatívcov a predsedníčka vlády.

Prisľúbila pritom, že bude rešpektovať rozhodnutie voličov, ktorí v referende z 23. júna rozhodli o odchode Británie z EÚ. A to napriek tomu, že v predreferendovej kampani agitovala proti brexitu, informovala agentúra DPA.

„Nedôjde k pokusom ostať v EÚ… nebudú pokusy vrátiť sa do nej zadnými dverami,“ povedala dnes Mayová svojím prívržencom a novinárom v rámci spustenia svojej kampane. Dodala, že Konzervatívna strana bude pod jej vedením slúžiť ľuďom, ktorí pracujú, a zasadí sa o to, aby z úspechov britskej ekonomiky profitovali všetci obyvatelia Spojeného kráľovstva.

Za Mayovú sa postavili Johnson i Gove

Za Theresu Mayovú sa postavil minister spravodlivosti Michael Gove i líder kampane za brexit Boris Johnson, teda dvojica mužov, o ktorých sa ešte nedávno hovorilo ako o favoritoch na vystriedanie Davida Camerona na čele britskej vlády.

Obaja zároveň poznamenali, že Cameron by mal Mayovej funkciu odovzdať čo najskôr. Johnson povedal, že nemá pochyby o tom, že Mayová bude výbornou šéfkou strany a premiérkou. Gove jej vyjadril „plnú podporu“.

Úplne inak situáciu vidí predseda liberálnych demokratov Tim Farron, podľa ktorého sú nutné predčasné voľby, pretože konzervatívci stratili mandát vládnuť. Mayovú naviac považuje za vypočítavú, neliberálnu a spoločnosť rozdeľujúcu političku.

Leadsomová odstúpila z kampane

Leadsomová svoje odstúpenie z kampane zdôvodnila výrazne väčšou podporou, ktorú má v rámci konzervatívnej strany jej súperka Mayová. Zdôraznila tiež, že je v záujme všetkých konzervatívcov, aby sa súboj o post nového lídra čo najviac skrátil, aby sa nepredlžovala neistota vyvolaná júnovým referendom.

Theresa Mayová má podľa nej všetky predpoklady na to, aby zrealizovala odchod Británie z EÚ za čo najlepších podmienok. „Podnikanie potrebuje istotu. A my potrebujeme mať čo najskôr nového premiéra,“ uviedla Leadsomová.

Predpokladá sa, že po jej odstúpení sa proces voľby nového šéfa Konzervatívnej strany sa skráti oproti pôvodne plánovaným deviatim týždňom. Meno nového predsedu strany malo byť ohlásené do 9. septembra. Z premiérskeho postu by mal Cameron odísť v októbri.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Theresa Mayová #Andrea Leadsomová