Tisíce ľudí si uctili pamiatku obetí masakru v Srebrenici

Tisíce ľudí sa v pondelok zhromaždili neďaleko bosnianskej Srebrenice, aby si uctili pamiatku obetí masakru viac ako 8 000 mužov a chlapcov z radov bosnianskych Moslimov (teraz Bosniakov). Od najhoršieho krviprelievania v Európe od druhej svetovej vojny uplynulo 21 rokov.

11.07.2016 17:36
Srebrenica, Foto: ,
Od masakru v Srebrenici uplynulo 21 rokov.
debata (615)

Pri príležitosti smutného výročia sa uskutočnil pohreb 127 novo identifikovaných obetí masakru. Informovala o tom agentúra AP.

Smútiaci príbuzní rakvy sa 127 ostatkami ešte naposledy objali predtým, ako boli uložené na cintoríne v Potočari, ktorý sa nachádza asi päť kilometrov od Srebrenice. Na mieste už pochovali ďalších viac ako 6 000 obetí objavených v minulých rokoch v masových hroboch. Najmladší pochovaný muž mal 14 rokov, najstarší 77.

Bosnianskosrbské ozbrojené sily v júli 1995 na sklonku vojny v Bosne dobyli enklávu Srebrenica, ktorá bola v tom čase pod ochranou jednotiek OSN. Potom v okolí mesta povraždili asi 8 000 bosnianskych Moslimov. Ostatky tohto masakru neskôr našli v rôznych masových hroboch. Rad ľudí sa dodnes pohrešuje.

615 debata chyba
Viac na túto tému: #Srebrenica