Verdikt Haagu: Čína nemá nárok na ostrovy v Juhočínskom mori

Čína nemá územný nárok na sporné ostrovy v Juhočínskom mori, ktoré predstavujú strategicky dôležitú oblasť. Rozhodol o tom medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu. Rozhodnutie Stáleho rozhodcovského súdu je síce teoreticky pre Čínu záväzné, problémom však je, že je ťažko vymáhateľné. Tá oznámila, že rozhodnutie neprijme.

12.07.2016 11:25 , aktualizované: 13:48
debata (198)

Podľa súdu neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že Čína mala historicky ako jediná krajina kontrolu nad spornými vodami Juhočínskeho mora. Peking tak podľa súdu svojimi územnými požiadavkami narušil práva Filipín, ktoré o arbitráž požiadali.

Oblasť, ktorá je bohatá na suroviny a dôležitá pre námornú dopravu i rybolov, je dlho predmetom sporov medzi Pekingom a jeho susedmi. S teritoriálnymi požiadavkami Číny majú okrem Filipín problémy aj ďalšie krajiny regiónu – Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.

S teritoriálnymi požiadavkami Číny majú okrem... Foto: SITA/AP, Bullit Marquez
čína, juhočínske more, protest S teritoriálnymi požiadavkami Číny majú okrem Filipín problémy aj ďalšie krajiny regiónu. Na snímke protest pred čínskym konzulátom v Manile na Filipínach.

Peking kritiku odmieta a už vopred uviedol, že rozhodnutie haagskeho súdu neuzná. Namiesto toho vyzval Manilu, aby sa vrátila k bilaterálnym rozhovorom, a varoval Spojené štáty, aby sa držali od sporu bokom.

Čínske ministerstvo obrany pred oznámením verdiktu zopakovalo, že nech bude výsledok súdu akýkoľvek, nijako neovplyvní čínsku zvrchovanosť.

„Bez ohľadu na to, aké rozhodnutie bude vynesené, čínske ozbrojené sily budú neochvejne brániť národnú zvrchovanosť, bezpečnosť a námorné záujmy aj práva, a pevne presadzovať regionálne mier a stabilitu. Vyrovnajú sa so všetkými druhmi hrozieb a problémov,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v čínštine a angličtine.

Predseda Európskej rady Donald Tusk počas návštevy v Šanghaji vyzval čínskeho premiéra Li Kche-čchianga, aby jeho krajina rešpektovala rozhodnutie medzinárodného súdu. Jeho apel predchádzal verdiktu.

„Medzinárodný poriadok založený na práve je v našom spoločnom záujme, a Čína aj EÚ, ho musí chrániť, pretože je to v najlepšom záujme našich obyvateľov,“ vyhlásil Tusk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Čína neprijme rozhodnutie súdu

Čína v reakcii na rozsudok uviedla, že spor o nároky v Juhočínskom mori podľa nej nespadá pod jurisdikciu súdu v Haagu. Už skôr Peking tvrdil, že súd nie je oprávnený rozhodovať v sporoch o určovaní hraníc.

Arbitráž sa konala v rámci Dohody OSN o morskom práve (UNCLOS), ktorej signatármi sú Čína aj Filipíny. Rozhodnutie súdu je záväzné, tribunál ale nemá žiadne možnosti, ako svoj rozsudok vymôcť.

Filipínska vláda rozhodnutie súdu uvítala, podľa nej je to míľnik v mnohých rokoch územných sporov v Juhočínskom mori. Zároveň podľa agentúry Reuters apelovala na Čínu, aby sa v Juhočínskom mori správala zdržanlivo.

Rozsudok uvítal tiež Vietnam, ktorý tiež má problémy s čínskymi územnými požiadavkami v Juhočínskom mori. Vietnamské ministerstvo zahraničia vyzvalo k vyriešeniu územných sporov právnymi a diplomatickými prostriedkami a apelovalo na všetkých, aby sa zdržali vyhrážok použitia sily.

S rozhodnutím súdu naopak nesúhlasí Taiwan, ktorý si nárokuje jeden zo Spratleyho ostrovov a od neho odvodzuje aj svoje územné požiadavky v Juhočínskom mori. Podľa Taiwane by rozsudok vážne ohrozil jeho „teritoriálne práva“.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Filipíny #sporné ostrovy