Majiteľ obchodu v USA, kde zabili Sterlinga, žaluje políciu

Majiteľ obchodu v louisianskej metropole Baton Rouge, kde policajti minulý týždeň v utorok pri kontroverznom zásahu zastrelili černocha Altona Sterlinga, žaluje políciu.

12.07.2016 11:28
Abdullah Muflahi Foto: ,
Abdullah Muflahi, majiteľ obchodu v metropole Baton Rouge, kde zastrelili Altona Sterlinga.
debata (7)

Tvrdí, že ho policajti po incidente niekoľko hodín protiprávne zadržiavali a že tiež bez príslušného povolenia zabavili záznam z bezpečnostných kamier v obchode. Informovala o tom televízia CBS News. Sterlingova smrť vyvolala po celých Spojených štátoch protesty proti správaniu sa polície voči černochom.

Abdullah Muflahi, ktorému obchod patrí, je jedným z niekoľkých ľudí, ktorí zabitie Sterlinga natočili na mobilný telefón. V dokumentoch k žalobe uvádza, že policajti po zásahu najskôr zabavili záznamy z kamier a potom ho bez dôvodu zadržali. Najskôr bol štyri hodiny uzavretý na zadnom sedadle policajného auta a potom ďalšie dve hodiny na policajnej stanici.

Muflahi tiež kritizuje spôsob policajného správania. Počas svojho zadržania v aute potreboval ísť na toaletu, ale policajti mu nedovolili použiť zariadenie v obchode, takže musel močiť vonku pred policajtmi.

Sterlinga, ktorý pred obchodom predával hudbu, kontrolovala polícia na základe anonymného udania, že sa vyhrážal strelnou zbraňou. Pri zásahu jeden z policajtov muža zastrelil.

Policajti tvrdia, že Sterlinga najskôr vyzvali, aby dal ruky na kapotu auta, čo odmietol, preto použili elektrický paralyzér. Keď sa ho následne snažili premôcť, všimli si rukoväť pištole, ktorú mal v nohaviciach. Podľa policajtov sa po zbraň naťahoval, preto ho zastrelili.

Muflahi tvrdí, že na jeho videu z telefónu je zrejmé, že Sterling zbraň počas streľby nedržal, potom ale videl, ako mu ju policajti po zastrelení vybrali z vrecka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Louisiana #černoch