Cameron odchádza a pospevuje si, premiérsky kocúr adresu nemení

Zatiaľ čo odchádzajúceho britského premiéra Davida Camerona v stredu čaká sťahovanie z Downing Street číslo desať, teda oficiálneho sídla premiéra, miestny kocúr zostáva. Zviera, ktoré je od roku 2011 nositeľom oficiálneho titulu hlavného lovca myší pri úrade vlády, totiž nie je Cameronovým majetkom, pripomína denník The Guardian.

12.07.2016 12:05
británia, kocúr, larry, theresa mayová Foto: ,
Topánky budúcej britskej premiérky. Theresa Mayová si vykračuje popred sídlo premiéra na Downing Street 10, kde je doma kocúr Larry.
debata

Larry, ktorý do sídla na Downing Street prišiel z útulku, je miláčikom verejnosti a predovšetkým novinárov, ktorí šelmu z čakania na premiérske prejavy dôverne poznajú a rozmaznávajú. Oficiálna webová stránka britskej vlády uvádza, že hlavnou zodpovednosťou kocúra je riešiť problémy s nezvanými myšími návštevníkov. Do akej miery sa mu to darí, nie je jasné, podľa webu sa totiž stále venuje taktickému plánovaniu.

Bežne Larry trávi deň tým, že sa víta s hosťami, preveruje bezpečnostné opatrenia premiérskeho úradu a sliedi po okolí. Tiež testuje kvalitu starožitného nábytku na driemanie.

Britské médiá si všímajú aj to, ako Cameron oznámil svoj odchod z úradu. Po tom, ako pred sídlom na Downing Street 10 novinárom povedal, že novou premiérkou Británie bude Theresa Mayová, ktorá ho vystrieda v stredu večer, sa poďakoval, otočil a odkráčal k dverám.

Mikrofón však mal stále zapnutý a žurnalisti dobre počuli, ako si uvoľnene pohmkáva. Na záver rázne povedal: „Right“ (Dobre, správne) a zatvoril dvere.

debata chyba
Viac na túto tému: #kocúr Larry #Downing Street