Komisia dala zelenú novej dohode o ochrane dát z EÚ v USA

Európska komisia potvrdila, že nová dohoda medzi EÚ a Spojenými štátmi označovaná ako "Štít EÚ-USA na ochranu súkromia" (EU-US Privacy Shield) dostatočne ochráni dáta európskych občanov spracovávané v Spojených štátoch.

12.07.2016 12:40
debata (4)

Podľa eurokomisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej teraz ide o to, aby sa pravidlá rýchlo uviedli do života tak, aby firmy i občania opäť získali potrebnú istotu.

Americká štátna tajomníčka pre obchod Penny Pritzkerovu považuje dnešný krok komisie za míľnik v čase, keď zdieľanie dát prispieva k rastu ekonomiky prakticky vo všetkých oblastiach. Pre firmy bude podľa nej znamenať väčšie obchodné príležitosti a možnosť spolupracovať cez Atlantik.

„Spotrebiteľom zabezpečí, že budete mať prístup k vašim obľúbeným on-line službám a najnovším technológiám pri silnej ochrane vášho súkromia,“ povedala Pritzkerovu novinárom.

Európska komisia a Spojené štáty rokovali o novej úprave v tejto oblasti po tom, čo úniový súd vlani v októbri svojim rozhodnutím zrušil 15 rokov platiaci právny rámec odovzdávania dát medzi EÚ a USA. Rozhodnutie bolo výsledkom snahy rakúskeho aktivistu Maxa Schremsa, ktorý sa v Írsku sťažoval na internetovú spoločnosť Facebook. Nová dohoda bola zverejnená vo februári, od vtedy sa na ňu ale ešte ďalej pracovalo.

Rozhodnutie komisie vstúpi na európskej strane do platnosti po tom, čo bude oznámené členským krajinám. V USA musí byť dohoda zverejnená vo Federálnom registri a potom k nej budú môcť od začiatku augusta v Spojených štátoch sídliace firmy dobrovoľne pristupovať.

Jourová pred novinármi pripomenula, že nový systém ochrany osobných údajov občanov EÚ znamená prísnejšiu ochranu údajov, ktorých nedodržanie bude lepšie postihnuteľné, zavádza opatrenia na ochranu proti prístupu vládnych orgánov k osobným údajom a zjednodušuje možnosti nápravy, ktoré môžu fyzické osoby využiť v prípade sťažnosti.

Dohodu okamžite kritizovali európski Zelení, podľa ktorých dala komisia Američanom „bianco šek“ a ochrana dát je stále príliš slabá. Podľa agentúry APA sa veľmi podobne vyjadril aj rakúsky aktivista Schrems.

Princípy dohody o ochrane údajov medzi EÚ a USA

  • Americké firmy, ktoré chcú pracovať s dátami občanov krajín EÚ, sa musia dobrovoľne zaviazať k dodržiavaniu dohodnutých pravidiel. Od začiatku augusta sa budú môcť – po tom, čo zodpovedajúcim spôsobom upravia svoje postupy – zapísať na zoznam amerického ministerstva obchodu.
  • Ministerstvo obchodu bude zoznam pravidelne aktualizovať a kontrolovať, či sa spoločnosti skutočne riadia pravidlami, ku ktorým sa zaviazali. Ak nie, budú čeliť postihu a vymazaniu.
  • Spojené štáty záväzne prisľúbili EÚ, že prístup verejných orgánov k osobným údajom za účelom presadenia práva a zabezpečenia bezpečnosti bude podliehať jasným obmedzeniam, ochranným opatreniam a mechanizmom dohľadu.
  • Spojené štáty vylúčili, že by osobné údaje zasielané do USA v rámci dohody sledovali náhodne a masovo. Zber údajov pripadá do úvahy len za určitých podmienok a musí byť čo najviac cielený.
  • Ktokoľvek v EÚ bude môcť v tejto otázke využiť nápravné mechanizmy.
  • V rámci amerického ministerstva zahraničných vecí vznikne pre otázky spojené s národnou bezpečnosťou úrad ombudsmana, nezávislý od amerických spravodajských služieb.
  • Sťažnosť by ideálne mala vyriešiť firma. Ak nie, môžu sa fyzické osoby obrátiť na orgány na ochranu údajov vo svojej krajine, ktoré v spolupráci s americkými úradmi dohliadnu na prešetrenie.
  • Ak sa vec nepodarí vyriešiť inak, bude poslednou možnosťou rozhodcovské konanie.
  • Fungovanie dohody vrátane záväzkov a záruk bude každý rok spoločne posudzovať Európska komisia a ministerstvo obchodu USA za účasti národných spravodajských odborníkov z USA a z európskych orgánov na ochranu údajov. Komisia bude o výsledkoch informovať verejne.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #dohoda #dáta