Rakúsko vyvlastní Hitlerov rodný dom, minister ho chce zbúrať

Rakúsko vyvlastní rodný dom nacistického vodcu Adolfa Hitlera v meste Braunau am Inn. Vláda v utoork podľa agentúry APA prijala príslušný zákon, ktorý vyvlastnenie umožní.

12.07.2016 15:56
Hitlerov rodný dom, Adolf Hitler, Hitler,... Foto: ,
Rakúsko chce zbúrať Hitlerov rodný dom, aby sa nestalo pútnickým miestom neonacistov. Na jeho mieste navrhuje postaviť supermarket.
debata (170)

Zatiaľ nie je rozhodnuté, čo sa s budovou následne stane, minister vnútra Wolfgang Sobotka navrhol jej strhnutie.

Viedeň dlhodobo rokovala s majiteľkou domu, v ktorom sa Hitler 20. apríla 1889 narodil, o jeho odkúpení. Rokovania však boli neúspešné, a preto sa kabinet rozhodol prijať osobitný zákon o vyvlastnení budovy. Majiteľka Gerlinde Pommerová by mala dostať odškodnenie.

Vláda chce prevzatím domu predovšetkým zabrániť tomu, aby budova v mestečku na Inne pri hraniciach s Nemeckom nejakým spôsobom slúžila na oživovanie nacistickej ideológie. Čaká sa však aj na návrhy ministerskej komisie, ktorá skúma, či by nebolo možné budovu nejako využívať.

Zbúranie domu podporil aj riaditeľ Dokumentačného archívu rakúskeho odboja (DOW) Gerhard Baumgartner. Miesto, kde dom stojí, by podľa neho malo byť „úplne odpolitizované“, aby nemohlo slúžiť ako pútnický cieľ neonacistov. Navrhol, aby sa v mieste Hitlerovho rodiska postavil napríklad supermarket.

Hitlerov rodný dom nacisti krátko po takzvanom anšluse Rakúska, teda pripojenie krajiny k nacistickému Nemecku v roku 1938, vyhlásili za pamiatku. Neskôr fungoval ako výstavná sieň. Pommerovci získali nehnuteľnosť v reštitúcii v roku 1952.

Rakúske ministerstvo vnútra je od roku 1972 hlavným nájomcom Hitlerovho rodného domu. Podpísalo vtedy s Pommerovcami zmluvu, ktorá okrem iného stanovuje, že dom môže slúžiť výhradne na sociálne či administratív­ne účely.

Do roku 2011 v budove fungovali chránené dielne. Majiteľka po celý čas odmietala povoliť prestavby, ktoré by dom upravili potrebám postihnutých. Päť rokov je dom prázdny.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Adolf Hitler #Braunau am Inn