Zomrel bývalý prezident chorvátskych Srbov Goran Hadžič

Bývalý vodca chorvátskych Srbov Goran Hadžič v utorok zomrel. Príčinou úmrtia bol nádor na mozgu, kvôli ktorému Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) tento rok zastavil proces, v ktorom bol niekdajší prezident samozvanej Republiky srbskej Krajina (RSK) obžalovaný z vojnových zločinov.

12.07.2016 22:29
Goran Hadžič Foto:
Goran Hadžič.
debata (9)

Hadžič zomrel v nemocnici v Novom Sade okolo 20:00 po ťažkej chorobe, informovala srbská agentúra BETA s odvolaním sa na oznámenie Srbskej radikálnej strany (SRS).

Hadžiča zadržali v lete roku 2011 v Srbsku ako posledného obžalovaného ICTY na úteku. Proces s ním začal o rok neskôr, ale v októbri 2014 ho prerušili kvôli zlému zdravotnému stavu. Obhajcovia vtedy vysvetlili, že Hadžič má nádor na mozgu v poslednom štádiu.

Kvôli nádoru tribunál Hadžiča vlani v apríli prepustil dočasne na slobodu, aby mohol v Srbsku podstúpiť terapiu. Tento rok v marci proces s ním odložili na neurčito. Odvtedy žil Hadžič v Novom Sade.

Gorana Hadžiča obviňovali zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, najmä kvôli etnickým čistkám namiereným proti Chorvátom a nesrbským obyvateľom žijúcich na území, ktoré v Chorvátsku ovládli tamojší Srbi s podporou Belehradu.

Pripisovali mu aj ďalšie zločiny, najmä vo Východnej Slavónii vrátane Vukovare. Ide o lúpeže, vraždy, streľbu na civilistov, deportácie a ďalšie porušenie medzinárodného prá­va.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Goran Hadžič