Mayová je novou premiérkou Británie, Cameron podal demisiu

Do čela britskej vlády nastúpila Theresa Mayová, ktorá je po Margaret Thatcherovej druhou ženou v tejto funkcii v dejinách Británie. Funkciou ju formálne poverila kráľovná Alžbeta II. Mayová nahradila Davida Camerona, ktorý odstúpil po tom, čo sa Briti rozhodli v referende pre odchod z EÚ (brexit). V plebiscite, ktorý sám vyhlásil, Cameron viedol kampaň za zotrvanie v únii.

13.07.2016 14:13 , aktualizované: 18:58
theresa mayová Foto: ,
Do čela britskej vlády nastúpila Theresa Mayová.
debata (16)

Mayová v prvom prejave pred sídlom ministerských predsedov na Downing Street 10 povedala, že chce viesť vládu v rovnakom duchu ako Cameron a nazvala „moderným premiérom“. Viac sa však chce zamerať na sociálne otázky a spravodlivosť pre všetkých občanov.

Zaviazala sa posilňovať to, čo spája národy Spojeného kráľovstva a za svoje priority označila sociálnu spravodlivosť a záujmy pracujúcich.

„Ak ste z bežnej rodiny z pracujúcej triedy, váš život je oveľa menej bezpečný, ako si mnohí vo Westminsteri uvedomujú,“ povedala v narážke na britský parlament. „Vláda nebude vedená záujmami zopár privilegovaných ľudí, ale vašimi záujmami,“ pokračovala.

Po referende o členstve v EÚ čelí Británia „obdobiu veľkej národnej zmeny“, dodala Mayová. Británia podľa nej zaujme odvážnu novú, pozitívnu úlohu vo svete. „Spoločne vybudujeme lepšiu Britániu,“ citovala ju agentúra DPA.

Britská kráľovná Alžbeta II. prijala rezignáciu... Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
mayová, alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II. prijala rezignáciu premiéra Davida Camerona a hneď nato poverila zostavením novej vlády jeho nástupkyňu na čele Konzervatívnej strany Theresu Mayovú.

Euroskeptička Mayová, ktorá však v kampani bola za zotrvanie v EÚ, bude mať za hlavnú úlohu uskutočniť čo najmenej bolestivý odchod Británie z EÚ a dohodnúť s európskymi partnermi nové vzájomne uspokojivé vzťahy pre ďalšiu spoluprácu. Tieto rokovania budú zložité a potrvajú asi dva roky. Pôjde v nich aj o ďalší osud občanov z iných krajín EÚ, ktorí žijú v Británii, a Britov žijúcich inde v únii.

Rokovania sa musia podľa platnej zmluvy začať z iniciatívy Londýna, pričom Mayová už skôr uviedla, že ich začne asi až budúci rok, aby mala čas sa na rozhovory riadne pripraviť. Predlžuje sa tak obdobie neistoty v Británii a inde v Európe, ktoré sa odráža predovšetkým na finančných trhoch a v ekonomike.

V prvom rade nová britská premiérka vymenuje nový kabinet.

Pri formovaní vlády bude Mayová musieť mať podľa komentárov tiež na pamäti, že sľúbila obnoviť jednotu vnútri Konzervatívnej strany, ktorú vážne narušila tvrdá kampaň pred referendom. Bude sa snažiť zjednotiť aj rozdelené obyvateľstvo. Zatiaľ čo niektorí Briti oslavuje brexit, iní neskrývajú svoje rozčarovanie, nespokojnosť a strach z budúcnosti. Mnoho občanov podľa Reuters má zlosť na politickej elity.

Cameron naposledy v parlamente

Hoci v čele vlády dosiahol aj ďalších vecí, Camerona si bude podľa komentárov svet pamätať najmä ako premiéra, ktorý doviedol Britániu k odchodu z EÚ. Sľub referenda o členstve urobil v čase, keď konzervatívci pred vlaňajšími voľbami strácali podporu na úkor protieurópskej strany UKIP. Veril, že väčšina Britov bude však nakoniec pre ďalšie členstvo v únii.

Cameron sa po šiestich rokoch rozhodol opustiť... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
david cameron Cameron sa po šiestich rokoch rozhodol opustiť funkciu premiéra, potom čo v referende 23. júna zvíťazili zástancovia odchodu krajiny z Európskej únie (brexitu), zatiaľ čo on viedol kampaň za zotrvanie Británie v únii.

Britský premiér David Cameron pri posledných interpeláciách v parlamente vyzdvihol výsledky svojej vlády a vyslovil sa za udržanie čo najužších vzťahov s EÚ aj žartoval.

Podľa Camerona bude zásadné, aby si Británia udržala prístup na spoločný európsky trh. Theresu Mayovú, ktorá sa stane novou premiérkou, označil za veľmi schopnú vyjednávačku, ktorá dokáže zabezpečiť, že vzťahy medzi Londýnom a zostávajúcimi 27 štátmi EÚ zostanú čo najužšie. „Lamanšský prieliv sa o nič nerozšíri, až opustíme Európsku úniu,“ povedal Cameron.

Britská vláda podľa odchádzajúceho premiéra tvrdo pracuje na tom, aby získala od Bruselu garanciu, že občania EÚ budú mať právo zostať aj po brexite v Británii. Zároveň je však podľa neho nutné, aby to isté recipročne platilo aj pre Britov žijúcich v zahraničí. Cameron tiež apeloval na to, aby vláda zabezpečila, že aj po brexite zostane zachovaný režim zjednodušeného cestovania medzi Severným Írskom a Írskom.

'
Značná časť interpelácií mala humorný tón.... Foto: SITA/AP
david cameron Značná časť interpelácií mala humorný tón. Cameron napríklad odmietol ponuku na to, aby sa stal novým manažérom národného futbalového tímu, ktorý neuspel na nedávnych majstrovstvách Európy.

Cameron tiež vyzdvihol výsledky svojej vlády v ekonomickej oblasti. Podľa neho vláda od jeho nástupu do premiérskeho úradu v roku 2010 vytvorila 2,5 milióna nových pracovných miest a znížila deficit štátneho rozpočtu, zároveň si udržala „tempo rastu, ktoré patrí k najvyšším medzi vyspelými štátmi“.

Za jeden zo svojich osobných úspechov označil Cameron legalizáciu sobášov homosexuálov v Británii. Jeho kabinet sa podľa neho tiež zasadil o zníženie počtu bezdomovcov a pokročil pri budovaní sociálnych bytov, aj keď v tejto oblasti je podľa Camerona potrebný ďalší pokrok.

Premiér tiež poďakoval britským vojakom, ktorí sa podieľajú na boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa neho odvádzajú výnimočne dobrú prácu, napriek tomu je však treba počítať s tým, že ich nasadenie na Blízkom východe potrvá ešte dlho.

Na záver potlesk

Značná časť interpelácií mala humorný tón. Cameron napríklad odmietol ponuku na to, aby sa stal novým manažérom národného futbalového tímu, ktorý neuspel na nedávnych majstrovstvách Európy. Vyjadril tiež ľútosť nad tým, že si z Downing Street nemôže odviesť kocúra Larryho, ktorý je nositeľom oficiálneho titulu hlavného lovca myší pri úrade vlády. Žartoval tiež na adresu opozičných labouristov ohľadne toho, že aj keď labouristi volajú po väčšom zastúpení žien v politike, konzervatívci teraz budú mať už druhú premiérku, zatiaľ čo labouristi zatiaľ do najvyššej vládnej funkcie ženu nikdy nenominoval.

Premiér na záver interpelácií povedal, že mu budú odpovede na otázky poslancov chýbať. Pri odchode z Dolnej snemovne ho sprevádzal potlesk poslancov, členovia jeho Konzervatívnej strany dokonca pri aplauze povstali.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #David Cameron #Brexit