Líder brexitu Boris Johnson je novým šéfom diplomacie

Novým britským ministrom zahraničných vecí sa stal jeden z vodcov kampane za odchod Británie z Európskej únie, bývalý charizmatický starosta Londýna Boris Johnson, oznámila agentúra Reuters. Krátko po svojom nástupe do funkcie ho vymenovala nová premiérka Theresa Mayová. Zároveň tiež poverila euroskeptického poslanca Davida Davisa agendou okolo odchodu Británie z EÚ a vymenovala doterajšieho šéfa diplomacie Philipa Hammonda za ministra financií.

13.07.2016 21:20 , aktualizované: 21:45
debata (24)

„Minister brexitu“ David Davis pred referendom povedal, že nadišiel čas, aby Británia konečne „vzala svoj osud do vlastných rúk“. Teraz povedie rokovania s Európskou úniou o podmienkach odchodu Britov z EÚ. Už skôr uviedol, že so začatím týchto rokovaní nie je potrebné sa ponáhľať.

Hammond nahradil George Osborna, ktorý podľa agentúry Reuters opustil vládu. Osborne bol vplyvným ministrom financií od roku 2010 a patril k favoritom na premiérsky post po Davidovi Cameronovi. Jeho ambície skončili po júnovom referende, v ktorom sa Briti rozhodli pre odchod z EÚ (brexit). Osborne riadil kampaň za zotrvanie v únii.

Boris Johnson v zaniknutej vláde Davida Camerona nebol. Pred referendom okrem iného povedal, že má obavy, že sa únia môže vymknúť demokratickej kontrole a že ohrozuje suverenitu Británie. Pripisovali sa mu ambície na post premiéra, ale po víťazstve brexitu sa tejto reálnej šance sám prekvapivo vzdal. Podporil pri rozhodovaní v Konzervatívnej strane kandidatúru Mayovej.

Americký rezort diplomacie vzápätí odkázal, že sa teší na spoluprácu s Johnsonom. Hovorca úradu zdôraznil „hlboký a stály“ vzťah USA s Britániou.

Medzi novovymenovanými členmi vlády je exministerka energetiky Amber Ruddova, ktorá bude teraz riadiť ministerstvo vnútra. Doterajšou ministerkou vnútra bola Mayová. Ministrom obrany zostáva Michael Fallon.

Kampaň proti brexitu viedol aj minulý premiér David Cameron, ktorý sa preto tiež rozhodol odstúpiť. Dnes (streda) podal formálne demisiu do rúk kráľovnej Alžbety II., ktorá vzápätí vymenovala za premiérku doterajšiu ministerku vnútra Mayovú. Kedy oznámi zloženie celej novej vlády, nie je jasné.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson