Japonský cisár Akihito nemá v pláne odstúpiť

Japonský cisár Akihito nemá v pláne odstúpiť. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na agentúru, ktorá má na starosti cisárske záležitosti.

14.07.2016 09:28
Japonský cisár Akihito Foto: ,
Japonský cisár Akihito.
debata

O rozhodnutí 82-ročného monarchu, ktoré je v moderných dejinách Japonska bezprecedentné, informovala v stredu štátna televízia NHK. Odvolala sa na zdroje z paláca. Akihito chce údajne trón odovzdať svojmu synovi.

Podobná abdikácia, vôbec prvá za 200 rokov, by bola pre krajinu, kde je rodina cisára uctievaná, pretože symbolizuje stabilitu a kontinuitu, veľkým šokom. Podľa pozorovateľov televízia musela mať dôveryhodný zdroj, keď takúto správu zverejnila. Inak by totiž vystupovala oveľa opatrnejšie.

Agentúra, ktorá má na starosti správu cisárskych záležitostí, to ale kategoricky poprela. „Absolútne to nie je pravda,“ uviedol jej predstaviteľ Šiničiró Jamamoto.

Japonský premiér Šinzó Abe správy kvôli citlivosti tejto témy odmietol komentovať, rovnako tak aj hovorca vlády.

Akihito, najstarší syn kontroverzného vojnového cisára Hirohita, je hlavou Japonska 27 rokov. Ako prvý z japonských panovníkov nie je považovaný za živého boha, poddanými je však chovaný v rovnakej úcte ako bývali jeho predkovia. Je tiež prvým japonským panovníkom, ktorý vykonáva oficiálne zahraničné cesty.

V uplynulých rokoch budili obavy Japoncov cisárove choroby – v roku 2003 sa liečil s rakovinou prostaty, o päť rokov neskôr ho sužovali problémy spojené s nadmerným stresom, vrátane nepravidelného tepu a krvácanie do žalúdka. V roku 2012 cisár Akihito prekonal operáciu srdca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #cisárovná Mičiko #Akihito