Mayová formuje vládu, toto sú noví členovia kabinetu

Britská premiérka Theresa Mayová do svojej vlády vybrala zatiaľ tri ženy. Elizabeth Trussová sa stala vôbec prvou ženou v čele ministerstva spravodlivosti, Justin Greeningová povedie ministerstvo školstva a niekdajšia konkurentka Mayovej v boji o premiérske kreslo Andrea Leadsomová sa stala ministerkou životného prostredia. Ženy sa postavia aj do čela ministerstiev kultúry a medzinárodného rozvoja. Na ministerstvo dopravy zamieri Chris Grayling, ktorého denník The Daily Telegraph označuje za pravú ruku Mayovej.

14.07.2016 12:31 , aktualizované: 18:45
Elizabeth Trussová, Foto: ,
Elizabeth Trussová sa stala vôbec prvou ženou v čele britského ministerstva spravodlivosti.
debata (2)

Trussová menovanie potvrdila novinárom, ktorí sledujú vznik vlády pred Downing Street číslo desať, teda oficiálnym sídlom britských premiérov. Vo vláde premiéra Davida Camerona zastávala Trussová post ministerky pre životné prostredie.

Ministerstvo spravodlivosti, z ktorého čela Mayová odvolala Michaela Govea, je pomerne novým úradom. Vzniklo v roku 2007 pretvorením z ministerstva pre ústavné veci.

Greeningová na ministerstvo školstva prechádza z ministerstva pre medzinárodný rozvoj, ktoré viedla v Cameronovej vláde. Greeningovej už zablahoželala jej predchodkyňa Nicky Morganová, ktorú Mayová odvolala. Morganová na twitteri tiež uviedla, že je sklamaná, že nebude vo funkcii pokračovať.

Vo funkcii ministerky pre medzinárodný rozvoj Greeningovú nahradí výrazná tvár kampane bojujúca za odchod Británie z EÚ Priti Patelová, ktorá bola doteraz námestníčkou pre zamestnanosť.

Ďalšie ženou v novej vláde Theresy Mayovej bude jej niekdajšia konkurentka v boji o vedenie Konzervatívnej strany a o premiérske kreslo Andrea Leadsomová, ktorá predtým zastávala funkciu námestníčky ministerky pre energetiku. Leadsomová teraz prijala post ministerky životného prostredia.

Už skôr Mayová do vlády prizvala aj ďalšieho konkurenta z vnútrostraníckeho súboja Liama ​​Foxa, ktorý povedie ministerstvo medzinárodného obchodu.

Žena povedie vo vláde tiež rezort kultúry. Mayová do jeho čela menovala Karen Bradleyovú.

Už v stredu premiérka krátko po prevzatí moci volala bývalú ministerku energetiky Amber Ruddovú do čela ministerstva vnútra, čo je funkcia, ktorú do stredy zastávala Mayová.

Grayling, ktorý doteraz ako vysoký predstaviteľ Cameronovho kabinetu zastával post vodcu konzervatívcov v Dolnej snemovni, v uplynulých dňoch často s médiami hovoril o zámeroch Mayovej. Reuters pripomenul, že v ministerskej funkcii ho čaká veľmi problémové a dlho odkladané rozhodnutie o výstavbe novej štartovacej a pristávacej dráhy na letisku v Londýne. Cameronova vláda zvažovala výstavbu novej dráhy štyri roky. V hre sú letiská Heathrow a Gatwick; Heathrow sa považuje za favorita.

Na rozdiel od Leadsomovej, iný konkurent Mayovej zo zápolenia o následníctvo Davida Camerona, minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb, členom vlády naďalej nebude. Potom, čo na svoju funkciu rezignoval, ho Mayová nahradila Damianom Greenom, ktorý do roku 2014 pôsobil ako námestník na ministerstvách vnútra a spravodlivosti.

Nové ministerstvo podnikania, energetiky a priemyselnej stratégie povedie Greg Clarke a ministerstvo pre obce a miestne zastupiteľstvá Sajid Javid. Vo funkcii Mayová ponechala ministrov pre záležitosti Walesu a Škótska Aluna Cairnsa a Davida Mundella, ministerstvo pre záležitosti Severného Írska po odstupujúcej ministerke Therese Villiersovej povedie James Brokenshire.

Prehľad hlavných ministrov novej britskej vlády

  • minister financií: Philip Hammond
  • minister zahraničných vecí a záležitostí Spoločenstva: Boris Johnson
  • minister pre odchod Británie z EÚ: David Davis
  • ministerka vnútra: Amber Ruddová
  • minister obrany: Michael Fallon
  • minister medzinárodného obchodu: Liam Fox
  • ministerka spravodlivosti a lord kancelár: Elisabeth Trussová
  • ministerka školstva: Justine Greeningová
  • minister zdravotníctva: Jeremy Hunt
  • minister dopravy: Chris Grayling
  • ministerka životného prostredia a pre záležitosti vidieka: Andrea Leadsomová
  • minister práce a pre seniorov: Damian Green
  • minister podnikania, energetiky a priemyslové stratégie: Greg Clark
  • ministerka kultúry, médií a športu: Karen Bradleyová
  • minister pre komunity a miestnu vládu: Sajid Javid
  • ministerka pre medzinárodný rozvoj: Priti Patelová
  • minister pre parlamentnú disciplínu: Gavin Williamson

Theresa nie je Tereza

Nová britská premiérka Theresa Mayová aktualizovala svoj profil na internetovej komunitnej sieti twitter, žiadne správy ostatných teraz neodoberá. „Je to vodkyňa, teraz nikoho nesleduje,“ okomentovala aktualizáciu televízia ITV.

Overený twitterový účet spresňuje, že patrí premiérke a predsedníčke vládnej Konzervatívnej strany. Upozorňuje tiež na to, že tweety Mayovej sú podpísané iniciálami TM.

Vďaka terajšej popularite Mayovej sa ľudia pri hľadaní jej twitteru často dostávajú na účet Mayovej, ktorá sa označuje za modelku. Teresa, teda bez písmena H v mene, je známa predovšetkým z kontroverzného Smack My Bitch Up britskej skupiny The Prodigy, kde predstavovala striptérku.

Teresa Mayová označila zámenu za premiérku za celkom zábavnou. „Ukazuje to, ako sú niektorí neznalí,“ napísala na twitteri.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #britská vláda #Theresa Mayová