Šéf tureckej opozície zaplatí pokutu za urážku Erdogana

Šéf najväčšej tureckej opozičnej strany musí zaplatiť pokutu vo výške 50 000 tureckých lír (asi 15 600 eur) za to, že sa svojimi výrokmi dopustil urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

14.07.2016 16:08
debata (1)

Rozhodol o tom civilný súd v Ankare, uviedla agentúra Anadolu. Predseda Ľudovej republikánskej strany (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu tento rok v januári nazval Erdogana „nepodareným diktátorom“. Jeho trestné stíhanie ale prokuratúra zamietla.

Kılıçdaroğlu tento rok začiatkom roka Erdogana ostro kritizoval kvôli jeho výrokom na adresu akademických pracovníkov, ktorí v petícii vyzvali vládu, aby ukončila ťaženie proti kurdským separatistom v Turecku. Prezident okrem iného povedal, že pedagógovia sú „zradcovia národa“.

Podľa tureckého práva je urážka hlavy štátu trestným činom, ktorého spáchanie môžu súdy potrestať až štyrmi rokmi väzenia. Prokuratúra sa ale rozhodla opozičného predáka nestíhať, a tak ďalej bežala len civilná žaloba.

CHP je najsilnejšou opozičnou stranou v Turecku a v 550-člennom parlamente má 133 poslancov. Kılıçdaroğlu ju vedie od roku 2010 a do sporov s Erdoganom sa dostal už veľakrát. Vlani ho napríklad Erdogan žaloval o 100 000 tureckých libier (vyše 31 000 eur) za „morálnu ujmu“, ktorá mu údajne vznikla, keď opozičný predák tepal plytvanie pri výstavbe prezidentského paláca. Kılıçdaroğlu tvrdil, že stavba za 350 miliónov dolárov (vyše 300 miliónov eur) je zbytočným prepychom a že si v nej prezident nechal nainštalovať pozlátené sedátka toaliet.

V Turecku sú za urážky prezidenta často súdení novinári, ale aj politici či študenti. Prokuratúra ako urážku posudzuje aj kritické výroky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #urážka #Recep Tayyip Erdogan