Kerry diskutoval s Putinom o Sýrii a potrebe konkrétnych krokov

Diplomatické úsilie o ukončenie vojny v Sýrii sa nezaobíde bez konkrétnych a čoskoro zrealizovaných krokov. Uviedol to minister zahraničných vecí USA John Kerry, ktorý sa v noci na piatok stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo zahraničných vecí.

14.07.2016 22:01 , aktualizované: 15.07.2016 08:03
john kerry, vladimir putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a americký šéf diplomacie John Kerry rokujú v Moskve o situácii v Sýrii a na Ukrajine.
debata (34)

Kerry sa podľa agentúry Reuters s Putinom stretol, aby spoločne prebrali možné posilnenie vojenskej a spravodajskej spolupráce v boji proti militantom z teroristických organizácií Islamský štát a al-Kájda pôsobiacim v Sýrii. Politici sa stretli vo štvrtok večer v Kremli a diskutovali približne tri hodiny, a síce až do 2.00 h SELČ.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Kerry na schôdzke vyjadril obavy z opakovaného porušovania dohody o ukončení nepriateľských akcií zo strany Ruskom podporovanej sýrskej vlády. Rezort dodal, že dvojica politikov diskutovala aj o potrebe vyvíjania zvýšeného tlaku na militantné skupiny akými sú Islamský štát, Front an-Nusra či sýrska odnož al-Kajdy.

Kerry podľa ministerstva zdôraznil, že diplomatické úsilie o ukončenie konfliktu v Sýrii nemôže pokračovať donekonečna a nezaobíde sa bez konkrétnych a čoskoro realizovateľných krokov. O týchto veciach by sa však mal podľa ministerstva americký šéf diplomacie ešte podrobnejšie zhovárať v priebehu dnešného dňa v ruskej metropole so svojím rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

Denník Washington Post zverejnil ešte vo štvrtok dokument, podľa ktorého Spojené štáty navrhujú Rusku dohodu o vojenskej spolupráci v boji proti extrémistom z tzv. Islamského štátu a al-Káidy v Sýrii. Zverejnený návrh zahŕňa spoločné americko-ruské letecké operácie, veliace a riadiace centrum a ďalšie koordinované snahy a Kerry ho mal údajne Putinovi predložiť už v piatok.

V prípade, že by došlo k takejto dohode, USA by nadviazali vojenskú spoluprácu s Ruskom, ktoré je hlavným zahraničným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Washington pritom dlhodobo požaduje Asadov odchod ako základnú podmienku urovnania sýrskeho konfliktu.

Spojené štáty doposiaľ možnosť súčinnosti s Ruskom v boji proti islamistom v Sýrii vylučovali. Kritizovali pritom Kremeľ, že jeho deklarovaný boj proti terorizmu v Sýrii je len zámienkou na podporu režimu v Damasku, uviedla agentúra AP.

Kerry sa k zmienenému dokumentu odmietol vyjadriť skôr, než skončí svoju návštevu v Moskve. Komentovať ho dovtedy nechcel ani hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý však povedal, že Rusko je vo všeobecnosti naklonené spolupracovať v Sýrii so Spojenými štátmi.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Vladimir Putin #john kerry #Ukrajina #Sergej Lavrov