Auto ako teroristická zbraň, takto vraždila aj Olga Hepnarová

Nákladné autá využívajú teroristi aj ďalší útočníci väčšinou akú "schránku" na výbušniny, sú však známe aj prípady podobné tomu v Nice, kde útočník narazil nákladným vozidlom do davu ľudí.

15.07.2016 10:29
Nice, francúzsko, útočnikove auto, Foto:
Polícia páchateľa zastrelila v nákladnom aute, v ktorom útoku spáchal.
debata (5)

V Českej republike je to prípad Olgy Hepnarovej, ktorá v júli 1973 zabila osem ľudí, keď vošla s nákladným autom úmyselne medzi ľudí na zastávke električky v Prahe. Napríklad v Izraeli niekoľkokrát použili auta aj stavebné stroje na vraždenie teroristi aj vyšinutí jedinci.

Výber prípadov, keď útočník použil auto na vraždenie

  • Jún 2015 – Rakúsko – Vodič terénneho vozidla v centre Grazu vo vysokej rýchlosti úmyselne narážal do chodcov: troch ľudí zabil a ďalších 34 zranil. Podľa polície nešlo o terorizmus. Muž, ktorý bol krátko po čine zatknutý, trpí psychickými problémami.
  • December 2014 – Francúzsko – Vodič nákladného auta narazil autom do davu ľudí na vianočnom trhu v Nantes na západe Francúzska. Zranil desať osôb, dvaja zo zranených neskôr zomreli. Po čine sa prebodol nožom a utrpel tiež vážne zranenia. Prokuratúra potom uviedla, že ide o „izolovaný čin“ a nie je možné hovoriť o terorizme.
  • December 2014 – Francúzsko – Muž v Dijone úmyselne narazil do chodcov, vykrikoval Alláhu akbar (Boh Veľký je) a 13 osôb zranil. Podľa polície nešlo o teroristický čin, ale o krok duševne vyšinutého jedinca.
  • Apríl 2009 – Holandsko – Útočník sa pokúsil spáchať atentát na kráľovnú Beatrix a jej rodinu v meste Apeldoorn tak, aby chcel svojím autom zasiahnuť autokar s panovníčkou. Muž svoj cieľ minul, vošiel do davu a zabil štyroch ľudí. Ďalších 13 osôb bolo zranených, traja z nich zomreli v nemocnici. Zraneniam podľahol aj útočník.
  • Júl 2008 – Izrael – Svoj pracovný stroj premenil vo smrtiacu zbraň vodič buldozéra v Jeruzaleme, keď ho obrátil proti idúcim autám a autobusu a zabil troch ľudí a 45 ďalších zranil.
  • Júl 2007 – Pakistan – Najmenej 24 pakistanských vojakov zabil útočník, keď nrazil so svojím vozidlom do konvoja v provincii Severný Vaziristan.
  • Február 2001 – Izrael – Terorista narazil ukradnutým autobusom do ľudí na autobusovej zastávke v Tel Avive a sedem z nich zabil. Asi 20 ľudí bolo zranených. Páchateľ po čine ušiel, polícia ho prenasledovala a zastrelila.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Nice #nákladné auto