Svedkovia z Nice rozprávajú: Telá lietali vzduchom ako kolky

Rodinná atmosféra na pobrežnej promenáde juhofrancúzskeho mesta Nice sa podľa svedkov zmenila v chaos vo chvíli, keď do ľudí začalo narážať biele nákladné auto, pod ktorého kolesami umierali dospelí i deti. Ľudia zbesilo utekali v snahe zachrániť si holý život.

15.07.2016 10:31 , aktualizované: 12:00
Nice, francúzsko, obete útoku, obete, Foto: ,
Nábrežie Nice bolo posiate obeťami krvavého útoku.
debata (240)

Desiatky z nich sa zranili, zatiaľ čo sa miestny hotel zmenil na improvizovanú ošetrovňu. Nemocnica Lenval od štvrtkového večera prijala 54 detí.

Ľudia sledujúci ohňostroj k výročiu pádu Bastily spočiatku nevedeli, či sú výkriky a utekajúca skupina ľudí len žartom, alebo ide o vážnu hrozbu. Utekať mnohí z nich začali až vo chvíli, keď uvideli nákladiak. Svedkovia, väčšinou bezmenní, vypovedajú o hororových scénach. Jeden z nich povedal, že kamión sa davom ľudí valil ako guľa medzi kolkami.

„Bola to rodinná udalosť, boli tam batoľatá, deti a sledovať tých ľudí, ako ťahali svoje deti, keď utekali ulicou, bolo neuveriteľné,“ povedal spravodajcovi BBC Kanaďan Ramiro Mora, ktorý bol medzi tými, ktorí útok prečkali bez zranení.

Video zaznamenávajúce vraždiacu jazdu.

Ďalšie desiatky ľudí také šťastie nemali. Najmenej 84 účastníkov osláv zomrelo, viac ako stovka sa zranila, z toho 18 kriticky. Kto mohol, ten z ulice utiekol. Po chvíli tam zostali len desiatky bezvládnych tiel.

Polícia a záchranári na mieste, kde nákladiak...
Polícia vyšetruje miesto činu po útoku v Nice.
+9Policajné auto zaparkované v blízkosti miesta,...

Sanitky podľa svedkov nestíhali odvážať zranených do nemocníc, a tak sa zranení zhromažďovali a boli ošetrovaní v improvizovaných zariadeniach pozdĺž promenády. Jedno z nich vzniklo podľa novinára Albana Mikoczyho v hoteli Negresco.

Francúzsky socialistický poslanec Christophe Premat, ktorý bol na oslavách v Nice so svojou rodinou, BBC povedal, že sa útoku vyhol len vďaka svojej žene, ktorá sa pri ceste domov chcela zastaviť v kaviarni.

Slovenka v Nice: Ohňostroj sme našťastie zmeškali

Slovenka Dominika Dojčanová, ktorá je momentálne na jazykovom pobyte vo francúzskom Nice a v čase útoku bola pri promenáde, opísala udalosti ako veľký chaos a paniku. Ako ďalej povedala, dnes im úrady zakázali vychádzať von s tým, že útočníkov môže byť viac a hovorí sa, že ak by to tak bolo, mohli by zaútočiť na nejaký väčší hotel.

Dominika prišla na promenádu približne o 22:00, pôvodne na ohňostroj, ktorý však podľa jej slov „našťastie zmeškali“, keďže práve po ňom nasledoval útok. Na promenáde bolo veľmi veľa ľudí, išla teda s kamarátmi do reštaurácie na pláž. „Chvíľu po príchode do reštaurácie sme počuli krik, ľudia skákali z promenády na pláž, utekali,“ popísala momenty útoku, ktorý však nevidela, a tak vtedy presne nevedela, čo sa stalo.

V reštaurácii na pláži zostala Dominika s kamarátmi približne do 1:00. Medzitým prišla polícia, ktorá ich vyzvala, aby z miesta neodchádzali. „Prvú hodinu sme reálne nevedeli, čo sa deje,“ povedala pre agentúru SITA. Keď hodinu po polnoci z reštaurácie vyšli, promenáda bola uzavretá. „Zmobilizovali všetky sily, všade boli hasiči a policajti,“ priblížila. Francúzske médiá zatiaľ podľa nej nové informácie neposkytli, nevie však, čo bude ďalej. „Máme mať poobede školu, no zatiaľ nič nevieme,“ dodala Dominika Dojčanová, ktorá je v Nice. (SITA)

Očitým svedkom krviprelievania bol aj novinár denníka Nice-Matin Damien Allemand. Ten povedal, že bol na nábreží a že sa po skončenom ohňostroji spolu s ostatnými chystal na odchod, keď začul hluk a výkriky.

„O stotinu sekundy neskôr sa šialenou rýchlosťou prihnal obrovský biely nákladiak, ktorý menil smer tak, aby zasiahol čo najväčší počet ľudí,“ povedal Allemand. „Videl som telá, ako pozdĺž cesty lietali vzduchom ako kolky. Počul som zvuky a krik, na ktoré nikdy nezabudnem,“ dodal.

Zverejnené videá ukazujú, ako sa ľudia, z ktorých jeden či dvaja tlačili kočík, snažia z miesta vyčíňania útočníka utiecť. Na ďalších záberoch sú zase po zemi rozosiate bezvládne a neprirodzene prelomená telá, mnohé z nich v kalužiach krvi.

„Pomôžte mojej matke, prosím!“ kričal jeden z preživších na videu popísanom agentúrou AP, na ktorom je na ceste prevrátený ružový dievčenský bicykel.

„Musel som si chrániť tvár, aby som sa vyhol zásahu troskami,“ popísal útok agentúre AFP Robert Holloway. Videl som, ako kamión kosí ľudí, zatiaľ čo okolo vládol chaos. „Bol odo mňa stovku metrov a mal som len pár sekúnd, aby som utiekol,“ povedal.

Mnoho svedkov popísalo, že pred kamiónom ľudia skákali z promenády na pláž, aby sa zachránili. „Stovky ľudí utekali do bezpečia, boli tam deti, tlačenica, šliapali po nich,“ opísala tridsaťsedemročná Marie. Vládol zmätok, bol počuť veľký krik, bez toho, aby sa vedelo, čo sa vlastne deje, opísala okamihy hrôzy Emily Watkinsová z Austrálie.

Svedok menom Nader povedal stanici BFMTV, že videl celé dianie od začiatku do konca. Najprv si myslel, že vodič stratil kontrolu nad nákladným vozidlom. „Bol som na ulici, zastavil sa predo mnou potom, čo rozdrvil veľa ľudí,“ povedal. Vodič potom podľa neho vytiahol zbraň a začal strieľať na polícu. „Policajti ho zastrelili, hlava mu vyčnievala z okienka,“ dodal.

Facebook aktivoval Safety Check

Facebook krátko po útoku aktivoval systém Safety Check, ktorý má užívateľom nachádzajúcim sa v Nice umožniť, aby informovali svojich priateľov o tom, že sú v bezpečí. Systém použili už skôr pri teroristických útokoch v Paríži či počas prírodných katastrof.

Pomocou facebooku jedna z užívateliek hľadala stratené batoľa. „Stratilo sa nám osemmesačné dieťa. Priatelia v Nice, ak ste ho videli, ak ste tam boli a ak ste ho vzali, prosím, kontaktujte ma,“ napísala. Neskôr správu aktualizovala, že sa vďaka istej žene podarilo batoľa nájsť. BBC poznamenala, že nemôže overiť, či je udalosť skutočná, jej šírenie avšak používatelia internetu používajú ako svetlý moment v tragickom dni.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teror v Nice