Mesto Nice sa na útok pripravovalo, ale neuniklo

Najmenej 84 obetí si vyžiadal útok v Nice, hoci sa mesto v posledných mesiacoch aktívne pripravovalo na možný atentát. Všetky preventívne cvičenia ale nestačili, upozornil francúzsky denník Le Monde.

15.07.2016 11:39
Francúzsko, Nice, polícia Foto: ,
Všetky preventívne cvičenia proti možným útokom podľa francúzskeho denníka Le Monde nestačili.
debata (27)

Prvá skúška prišla už s februárovým karnevalom, ktorý býva tretí najnavštevovanejší po karnevaloch v Riu de Janeiro a v Benátkach.

Osobitné bezpečnostné opatrenia koordinovalo ministerstvo vnútra, ktorého šéf Bernard Cazeneuve sa 5. februára stretol s kľúčovými náčelníkmi z departementu Alpes-Maritimes na porade v Paríži. Cieľom bolo pripraviť sa na komplikované situácie v regióne aj počas nadchádzajúceho filmového festivalu v Cannes a počas majstrovstiev Európy vo futbale, v rámci ktorého sa štyri zápasy plánovali na štadión v Nice.

Karneval s miliónom očakávaných návštevníkov poslúžil ako prvý veľký test. Nice sa podľa policajného riaditeľa Marcela Authiera dočkalo výrazných bezpečnostných posíl v podobe 400 mestských strážnikov a 1 400 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl. Nasadení boli aj pyrotechnici a psy vycvičené na odhaľovanie výbušnín. S 15 pouličnými kamerami na kilometer štvorcový sa Nice stalo jedným z najsledovanejších miest vo Francúzsku.

Cvičenie predchádzalo i futbalovému Euru: 8. marca sa na ňom zúčastnila aj elitná protiteroristická jednotka GIGN. Bezpečnostné sily a záchranári sa mali vysporiadať s každou eventualitou, vrátane tej najhoršej, ktorú vtedy predstavoval príliv zranených z útoku na štadióne.

Scenár počítal s evakuáciou ranených do nemocníc v Nice, Cannes a Monaku. Počítalo sa aj s možnosťou zapojiť zdravotnícke zariadenia v Marseille, ako aj vojenskú nemocnicou v Toulone, zameranú na liečbu vážnych popálenín.

„Budú vyskúšané všetky možné hypotézy vrátane jadrového, rádiologického, bakteriologického a chemického útoku,“ sľuboval vtedy podprefekt François-Xavier Lauch.

Opatrenia pre filmový festival v Cannes počítali so zriadením veliteľstva vybaveného spojovacími prostriedkami a počítačovou sieťou, schopnými odolať hackerským útokom. Zvláštna pozornosť sa venovala možným hrozbám z mora. Všetky zakotvené lode museli byť skontrolované. Toto námorné zabezpečenie obsahovalo odporúčania z bezpečnostného auditu, objednaného starostom Cannes Davidom Lisnard po novembrových atentátoch. Audit mal na starosti bývalý izraelský generál Nican Nuriel, ktorý sa inšpiroval poučením z teroristických atentátov v Bombaji a Madride.

Ale to, čo sa odohralo v Nice, zmarilo všetky prípravy, konštatoval Le Monde.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #atentát #Nice