Európske štáty sprísňujú kontroly, v SR platí zvýšený stupeň ohrozenia

Európske štáty v reakcii na útok v juhofrancúzskom meste Nice sprísňujú bezpečnostné kontroly. Útok, pri ktorom nákladné auto nabehlo do davu ľudí, si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych. Francúzsky prezident François Hollande ho označil za teroristický čin.

15.07.2016 11:43 , aktualizované: 16:29
debata (27)

Francúzske úrady povolali do ulíc Nice asi 500 policajtov, aby dohliadali na bezpečnosť obyvateľov a vypomohli s vyšetrovaním. Na neurčito je uzavretá časť pobrežnej promenády, kde sa útok odohral, a tiež niekoľko úsekov priľahlých ulíc.

Bezpečnostná rada SR ponechala zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Na Slovensku ostane v platnosti druhý – zvýšený – stupeň teroristického ohrozenia. Rozhodla o tom Bezpečnostná rada SR.

Minister vnútra Robert Kaliňák informoval, že bolo pripravené zrušenie zvýšeného stupňa, ktorý bol prijatý 23. marca po teroristickom útoku v Belgicku. „Podľa dnešného rozhodnutia rady sme tento stupeň ponechali na čísle dva,“ oznámil minister.

Kaliňák odsúdil čin 31-ročného Francúza tuniského pôvodu Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Šlo podľa neho o „ohavný a zbabelý teroristický útok, ktorého obeťou sa stali nevinní ľudia“. Reakciou naň je aj rozhodnutie o tom, že bude permanentne, 24 hodín denne, zasadať Národné bezpečnostné a analytické centrum, ktoré patrí pod Slovenskú informačnú službu (SIS). „Bude postupne vyhodnocovať všetky informácie, ktoré budú prichádzať nielen z Francúzska, ale aj z ďalších partnerských organizácií SIS,“ vysvetlil Kaliňák.

Minister pripomenul, že už v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli prijaté zvýšené bezpečnostné opatrenia, ku ktorým teraz pribudnú ďalšie – dodatočné opatrenia. V uliciach sú už teraz tisíce policajtov a teraz budú nasadené aj všetky zálohy. Tým sa podľa Kaliňáka Slovensko dostane na hranicu svojich kapacít.

Mnohé z prijatých opatrení budú viditeľné. Kaliňák ich však bližšie nechcel konkretizovať, keďže ide aj o spravodajské informácie. Prisľúbil však, že snaha bude, aby boli obmedzenia pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta čo najmenšie. Osobitne sa podľa neho bude musieť Slovensko pripraviť na septembrový summit európskych lídrov v Bratislave.

Kaliňák si nemyslí, že v prípade útoku v Nice mohli zlyhať francúzske bezpečnostné zložky. Kriticky sa však vyjadril k faktu, že v poslednom čase sa zopakovali viaceré veľké teroristické útoky. „Do týždňa, desiatich dní budete mať všetky informácie o živote, ceste, rizikách, kontaktoch, prepojeniach útočníka, uvidíte. To všetko získame za pár dní, ale až po útoku. Ako je možné, že nie sme schopní vyhodnocovať tieto informácie dopredu a na základe nich prijímať opatrenia?“ opýtal sa minister.

Za najväčšieho nepriateľa v súboji s terorizmom Kaliňák označil mieru uvoľnenia, alebo rutinu, ktorá sa mohla prejaviť aj vo Francúzsku, kde boli všetky bezpečnostné zložky v pohotovosti počas nedávnych Majstrovstiev Európy vo futbale.

SIS: Osamelí vlci predstavujú hrozbu pre bezpečnosť a demokraciu

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik rozhodol o zvolaní zasadnutia Rady Národného analytického bezpečnostného centra za účasti popredných predstaviteľov príslušných bezpečnostných rezortov. Súčasne pokračuje intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania. Informoval o tom hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara.

„Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC) je v stave nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. O prípadnom prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude naša spravodajská služba verejnosť informovať,“ uviedol Zvara s tým, že SIS už niekoľkokrát verejne upozorňovala na bezpečnostné riziká teroristického ohrozenia zo strany tzv. osamelých vlkov, samoradikalizo­vaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov.

„Takéto osoby predstavujú pre bezpečnosť, demokraciu a stabilitu každého štátu vrátane partnerov združených v EÚ a NATO vážnu bezpečnostnú hrozbu, ktorej je nutné nepretržite venovať zvýšenú pozornosť predovšetkým spravodajských služieb a ďalších bezpečnostných orgánov,“ uviedol hovorca SIS.

„Aj na základe informácií, ktorými disponujeme, sa stotožňujeme s nedávno zverejnenými vyjadreniami, ktoré zazneli práve od partnerskej francúzskej služby a varovali, že islamskí extrémisti ako tí, ktorí vlani útočili v dvoch vlnách v Paríži, budú chcieť zvýšiť svoju schopnosť zabíjať a budú preto častejšie útočiť s výbušninami umiestnenými v autách alebo s bombami,“ píše sa vo vyjadrení tajných.

Nemecko sprísňuje kontroly na hraniciach s Francúzskom

Nemecká polícia po teroristickom útoku v Nice výrazne sprísni kontroly na hraniciach s Francúzskom. Viac policajtov bude na diaľničných aj cestných hraničných priechodoch, vo vlakoch, ktoré cestujú cez hranice aj na medzinárodných letiskách. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Nemecké ministerstvo vnútra oznámilo, že bezpečnostná situácia v krajine sa nemení. „Európa ako celok je oblasť ohrozená islamistickým terorizmom. Útoky na susedné štáty nám ukazujú, ako reálna je hrozba islamistických teroristických činov,“ uviedlo podľa agentúry DPA ministerstvo.

Podľa úradu nemožno vylúčiť, že by sa terčom atentátu mohlo stať aj Nemecko. Za hrozbu sú považovaní predovšetkým navrátilci z krízových oblastí, ktorí v nich získali bojové skúsenosti. Podľa ministerstva by sa však mohli páchateľmi útoku stať aj jednotlivci, ktorí sa osamotene radikalizujú a o ktorých úrady nevedia, alebo malé skupiny teroristov, ktorí do krajiny pricestujú s cieľom vykonať atentát.

Londýn preverí svoje bezpečnostné opatrenia

Londýn po útoku v Nice preverí svoje bezpečnostné opatrenia. Oznámil to londýnsky starosta Sadiq Khan. Naopak krízový štáb britskej vlády žiadne mimoriadne zasadnutie neplánuje a premiérka Theresa Mayová svoju dnešnú návštevu Škótska nezrušila.

„Ubezpečujem všetkých obyvateľov Londýna, že dnes v súvislosti s útokom (v Nice) preveríme všetky naše bezpečnostné opatrenia a že ja s šéfom metropolitnej polície urobíme všetko, aby sme zaistili Londýnčanom bezpečí,“ povedal podľa agentúry Reuters Khan.

Zvýšená bezpečnosť v Taliansku i Španielsku

Taliansko posilnilo kontroly na hraničných priechodoch na cestách pozdĺž stredomorského pobrežia, ktoré leží len asi 30 kilometrov od Nice. „Dostali sme informáciu, že by utečenci (ktorí majú spojitosť s útokom) mohli smerovať do Talianska, hoci pre to nemáme žiadne konkrétne dôkazy,“ oznámila polícia agentúre ANSA.

Tiež španielsky minister vnútra Jorge Fernández oznámil posilnenie bezpečnostných opatrení na letiskách a v miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Španielsko tiež predĺži zosilnené kontroly na hraniciach s Francúzskom, ktoré zaviedlo kvôli majstrovstiev Európy vo futbale a ktoré mali skončiť 26. júla.

Aj Česko zvýšilo bezpečnostné opatrenia

Česká polícia v reakcii na útok zvýšila bezpečnostné opatrenia pri vytipovaných objektov a na miestach, kde sa usporadúvajú športové a kultúrne podujatia a možno tam predpokladať zvýšený počet osôb. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to povedal český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).

„Dnes v dopoludňajších hodinách sa tiež na pokyn premiéra zíde spravodajská skupina, ktorá dostupné informácie vyhodnotí. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by páchateľ útokov mal akékoľvek väzby na ČR,“ uviedol Chovanec. Zároveň dodal, že policajné prezídium rozhodlo o „zvýšenom výkone služby pri vytipovaných objektoch“.

Policajti sa zamerajú aj na miesta, kde sa konajú športové a kultúrne podujatia, kde sa dá predpokladať väčšie množstvo osôb. K podobným opatreniam polícia pristupovala aj v minulosti pri teroristických útokoch v Európe.

„Bezpečnostné služby aj Polícia ČR sú v kontakte s partnermi vo Francúzsku. Polícia ČR na komunikáciu využíva Národný kontaktný bod pre terorizmus,“ pripomenul minister.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Nemecko #Francúzsko #hraničné kontroly #teror v Nice