Britský minister zahraničia Johnson bude prvýkrát rokovať v Bruseli

Pre nového britského ministra zahraničia Borisa Johnsona mala byť nedeľná neformálna večera v Bruseli prvou príležitosťou na diskusiu s jeho kolegami z ostatných krajín Európskej únie.

15.07.2016 12:57
Boris Johnson Foto: ,
Nový britský minister zahraničia Boris Johnson.
debata

V piatok ale najskôr vysoko postavený úniový predstaviteľ novinárom povedal, že zatiaľ nie je isté, či sa plánovaná večera uskutoční. Následne niekoľko diplomatických zdrojov potvrdilo jej úplné zrušenie. Johnson sa tak v novej úlohe predstaví až v pondelok na pravidelnej schôdzke ministrov zahraničia členských krajín únie.

Predná tvár kampane za odchod Británie z EÚ a niekdajší londýnsky starosta Johnson je na čele ministerstva zahraničia ešte len niekoľko dní, do funkcie ho vybrala nová premiérka Theresa Mayová. Rozhodnutie Británie vystúpiť z únie v referende z 23. júna totiž znamenalo rýchly koniec vlády premiéra Davida Camerona.

Briti ale zatiaľ formálne únijným partnerom neoznámili svoj zámer odísť, a nespustili tak dvojročný proces rokovaní. Krajiny EÚ aj úniovej inštitúcie preto zatiaľ o brexite odmietajú s Londýnom oficiálne či neoficiálne debatovať. „Nový britský minister tiež najskôr nebude mať veľmi čo povedať. Nie je dôvod na rozpačité rokovanie hneď na začiatku,“ poznamenal diplomat jednej úniovej krajiny.

Johnson sa v nedeľu večer ale stretne so šéfkou úniovej diplomacie Federikou Mogheriniovou, aby sa pred rokovaním ministerskej rady zoznámili, povedala novinárom jej hovorkyňa Cathreine Rayová. Mogheriniová rade predsedá.

V novej funkcii sa teda Johnson zúčastní pondelkového rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ, venovaného predovšetkým Latinskej Amerike, ale aj otázkam vzťahov s Čínou, migračnej problematike, novej globálnej bezpečnostnej stratégii a ďalším témam. Schôdzka navyše začne diskusiou s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym o Sýrii, vzťahoch s Ruskom, kde Kerry teraz rokuje, a ďalších oblastiach spoločného záujmu EÚ a USA.

Mogheriniová čerstvého britského ministra privíta „ako každého nového kolegu“, poznamenal významný diplomat EÚ. Nad Johnsonovom nástupom do funkcie sa už ale verejne začudoval napríklad jeho francúzsky kolega Jean-Marc Ayrault, ktorý poznamenal, že niekdajší londýnsky starosta v kampani pred referendom „veľa klamal“ a jeho menovanie je ukážkou, v akej politickej kríze sa po hlasovaní Británia ocitla.

Významný úniový diplomat pripomenul, že kým Briti z únie neodídu, sú plnoprávnym členom so všetkými právami a povinnosťami z toho plynúcimi.

Podľa diplomatov mala byť nedeľná neformálna ministerská večera pôvodne bez britského zástupcu. Nový formát „EÚ27“ vznikol ako reakcia na brexit a na konci júla už týmto spôsobom o dôsledkoch rozhodnutia Británie rokovali šéfovia štátov a vlád 27 úniových krajín.

Podľa webu denníka The Wall Street Journal ale dali Briti najavo, že ak sú stále plnoprávni členovia EÚ, mali by sa na nedeľnej večeri zúčastniť. Tiež preto, že témy pondelkovej ministerskej rady sú pre nich dôležité. Británia je významný hráč na medzinárodnom poli drží stále kreslo v Bezpečnostnej rade OSN. Ako vojensky najsilnejšia krajina v EÚ sa zúčastňuje napríklad na úniových bezpečnostných akciách, vrátane námornej operácie Sophia v Stredozemnom mori, zameranej na boj s prevádzačmi migrantov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #minister zahraničných vecí #Boris Johnson