Briti sa rozlúčili so zavraždenou poslankyňou Jo Coxovou

Tisíce ľudí sa v piatok prišli rozlúčiť s britskou poslankyňou Jo Coxovou, ktorú krátko pred júnovým referendom zastrelil útočník v jej volebnom okrsku v severoanglickom Birstalle v blízkosti Leedse. Samotný pohreb potom rodina usporiadala v úzkom kruhu bez verejnosti.

15.07.2016 14:35
Brtánia, pohreb, Jo Cox Foto: ,
Smútiaci hádžu kvety a vzdávajú úctu zosnulej Jo Coxovej.
debata (3)

Smútočná kolóna do Batley, rodného mesta Cox, išla za potlesku ľudí, ktorí prišli vzdať zavraždenej poslankyni úctu. Mnohí ľudia na voz s rakvou hádzali kvety. V mestečku Heckmondwike, kde Coxová vyrastala, kládli žiaci miestnej základnej školy pred pohrebnú kolónu biele ruže.

Rodina poslankyňe uviedla, že je dojatá láskou a podporou, ktoré jej ostatní vyjadrujú. Vdovec Brendan Cox na twitteri v reakcii na štvrtkové útoky v juhofrancúzskom Nice napísal, že jeho manželka by odmietla odpovedať na nenávisť ďalšou nenávisťou.

„Jo by nás vyzvala nebojovať proti nenávisti nenávisťou, ale tým, aby sme sa spojili a vysušili mokraď, ktorá napája extrémizmus,“ napísal Brendan Cox.

Coxovú napadol vrah v jej volebnom okrsku 16. júna, teda len týždeň pred referendom, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z EÚ. Po Coxovej, ktorá obhajovala členstvo v únii, vrah najprv trikrát vystrelil a potom jej zasadil niekoľko rán nožom. Počas útoku podľa svedkov vykríkol Britain First (Británia predovšetkým), čo je okrem iného označenie krajne pravicového zoskupenia usilujúceho o odchod Británie z EÚ. Proces s útočníkom sa začne v novembri.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Jo Coxová