V krásnom meste Nice pribúdajú islamisti

More, pláže, promenáda, reštaurácie, oddych, zábava. Drahé obchody, luxusné hotely aj honosné vily na prenájom. Tieto veci sa dosiaľ spájali s letoviskom v Nice.

16.07.2016 07:00
Nice, útok Foto: ,
Ľudia prichádzali na miesto tragédie.
debata (42)
Pribudol k nim jeden opak – masaker s dátumom štrnásteho júla. Je prekvapujúce, že práve v tomto meste sa odohral najnovší masaker vo Francúzsku? Zarážajúce to nie je, pretože Nice sa stalo v posledných rokoch mestom, v ktorom pribúdajú islamisti. Mnohí moslimovia sa tam radikalizovali. Mesto má navyše skúsenosť s odhalením príprav na atentát.

Po sérii minuloročných atentátov vo Francúzsku sa dôrazne ozval vtedajší starosta Nice. „Bola nám vyhlásená tretia svetová vojna. Treba hovoriť pravdu. Sú to nepriatelia Francúzska, ktorí majú francúzske občianstvo,“ vyhlásil Christian Estrosi. Teraz sa krásne mesto, ktoré riadil, stalo dejiskom aktu vojny.

Od roku 2014 je Nice považované za dôležitý domov džihádistov v metropolitnom Francúzsku, uviedla stanica France 24. Bezpečnostné zložky v januári 2015 zmarili plán atentátu na obľúbenom karnevale, ktorý sa každoročne koná v tomto piatom najväčšom francúzskom meste. O radikálnych prejavoch svedčí nedávny prípad, keď jeden moslim zaútočil na moslimskú čašníčku, pretože sa mu nepáčilo, že počas ramadánu obsluhuje hostí alkoholickými nápojmi.

Azúrovému pobrežiu patrí v krajine smutné prvenstvo v počte odchodov francúzskych občanov do radov teroristických organizácií. „Konkuruje mu departement Seine-Saint-Denis,“ pripomenula stanica France 24 o regióne s najväčším percentom moslimov. (V Seine-Saint-Denis ich je 500-tisíc z celkových 1,5 milióna obyvateľov.) „Viac ako sto moslimov žijúcich v Nice a okolí odcestovalo bojovať do Sýrie,“ upozornil David Thomson, ktorý napísal knihu Francúzski džihádisti.

O šírenie islamistickej propagandy sa výrazne pričinil Omar Omsen, ktorý má francúzsko-senegalský pôvod. „Pracoval v bufete, neskôr sa vyhlásil za samozvaného imáma,“ poznamenal portál Nice Matin. Omsen patrí k hlavným džihádistom, ktorí verbujú radikalizovaných moslimov. Jedno zo série jeho propagandistických videí dosiahlo na internete 100-tisíc zhliadnutí. „Táto séria videonahrávok mala názov 19 HH,“ napísali noviny Le Monde a vysvetlili, čo sa skrýva za číslom a písmenami. „Išlo o 19 teroristov, ktorí sa zapojili do atentátov 11. septembra 2001 v USA, pričom tvar veľkých písmen symbolizoval dva zničené newyorské mrakodrapy,“ uviedol Le Monde.

„Omsen zlanáril približne sto mladých ľudí vo Francúzsku, ktorí odišli do zahraničia. Väčšina pochádzala z Nice,“ napísali noviny Le Parisien. V polovici roku 2015 vysvitlo, že do Sýrie sa vybralo dokonca až jedenásť členov jednej rodiny. Estrosi vtedy vyčítal tajnej službe, že nedokázala odhaliť ich zámer, že nebola schopná sledovať tých, ktorí stáli za verbovaním tejto skupiny.

Omsen bojoval so svojimi stúpencami po boku radikálnej skupiny An-Nusra na Blízkom východe. Pred rokom sa objavila informácia, že padol v boji, ale v máji tohto roku sa ukázalo, že zostal nažive.

Pokiaľ ide o oblasť Azúrového pobrežia, odhaduje sa, že tam žije približne dvesto moslimov s extrémistickými názormi, ktorí sú zaradení k stupňu najvyššieho rizika pre bezpečnosť. Miestne úrady informovali začiatkom tohto roku, že zaznamenali zhruba 120 prípadov radikalizácie mladistvých moslimov. Od vyhlásenia výnimočného stavu po atentátoch v Paríži v novembri 2015 bezpečnostné sily zatvorili v regióne Azúrového pobrežia päť tajných modlitební, v ktorých sa šírila islamistická propaganda nenávisti.

Vyskytli sa už aj prípady, keď sa ukázalo, že z Nice odišli do Sýrie mladiství. Napríklad 16-ročný chlapec, ktorý odletel z tamojšieho letiska s tromi mužmi do Turecka, odkiaľ sa vydali na cestu k sýrskym hraniciam.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Nice