Armáda tvrdí, že prevzala moc v Turecku. Erdogan posiela ľudí do ulíc

Vodcovia vojenského prevratu v Turecku vo vyhlásení uviedli, že plne preberajú moc v krajine kvôli rastúcej autokratičnosti súčasného režimu, narušeniu vlády sekulárneho práva a kvôli zvýšenej hrozbe terorizmu.

15.07.2016 22:48 , aktualizované: 16.07.2016 00:56
Turecko, vojaci, prevrat Foto: ,
Policajti pri tureckom vojenskom veliteľstve v Ankare.
debata (673)

Vyhlásenie odvysielala štátna televízia TRT, ktorej sídlo predtým obsadili vojaci.

Pučisti takisto oznámili, že pre celé územie Turecka vyhlasujú výnimočný stav a zákaz vychádzania. Krajine vraj bude teraz vládnuť „mierová rada“, ktorá nedovolí narušenie verejného poriadku. Čoskoro má byť pripravená nová ústava.

Zatiaľ nie je jasné, kto konkrétne za prevratom stojí.

Podľa prezidenta pučisti neuspejú

Podľa zdrojov z prezidentskej kancelárie prezident Recep Tayyip Erdogan stále zostáva v úrade, rovnako ako celá vláda. Minister obrany Fikri Isik v televízii CNN Türk vyhlásil, že oznámenie pučistov na stanici TRT bolo súčasťou „pirátskeho vysielania“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval občanov, aby vyšli do ulíc a protestovali proti pokusu o puč, ktorý podľa neho uskutočnila malá skupina vnútri armády. Uviedol to v telefonickom rozhovore pre stanicu CNN Türk a oznámil, že sa vracia do Ankary. Pučisti podľa prezidenta nemajú šancu na úspech, budú rýchlo porazení a za svoje činy tvrdo zaplatia na súde.

„Vyzývam národ, aby sa zhromaždil na námestiach,“ vyhlásil prezident. Podľa Erdogana za prevratom stoja „paralelné štruktúry“, čo je termín, ktorým prezident pravidelne označuje priaznivcov hnutia duchovného Fethullah Gülen, ktorý žije v exile v USA.

Časť armády sa pokúsila o prevrat, vyhlásil v televízii premiér Binali Yildirim, zatiaľ čo vojenský hovorca oznámil, že armáda preberá vedenie krajiny.

Podľa premiéra kabinet nedovolí žiadne pokusy o narušenie demokracie a bezpečnostné zložky sa snažia situáciu riešiť. Vojenský hovorca naopak akciu armády zdôvodnil tým, že v Turecku musí naďalej platiť vláda práva, a uistil, že vzťahy so zahraničím prevrat nenaruší.

V Ankare sa strieľa pri prezidentskom paláci a parlamente

V Ankare sa ozýva streľba okrem iného od prezidentského paláca a vojenský vrtuľník zahájil útok taktiež na budovu policajného ústredia, uviedla tlačová agentúra Anadolu. Sídlo parlamentu obkľúčili tanky, ktoré začali paľbu, informuje agentúra Reuters. Nad mestom v nízkej výške prelietavajú stíhačky a vrtuľníky.

Podľa televíznej stanice CNN Türk bolo počuť silný výbuch pri sídle štátnej televízie TRT, ktorá odvysielala vyhlásenie pučistov a o niečo neskôr prerušila vysielanie. Bojuje sa tiež pri budove, kde sídli generálny štáb, a streľba je mimo iného hlásená aj od centrály tureckej rozviedky.

Armáda sa podľa všetkého snaží obsadiť aj sídlo satelitnej stanice Turksat na okraji metropoly. Tanky podľa agentúry AP mieri k palácu v centre hlavného mesta, kde majú svoje kancelárie premiér a vicepremiér.

Zo záberov, ktoré niekoľko televíznych staníc vysiela priamym prenosom, je zrejmé, že napriek zákazu vychádzania, ktorý pučisti vyhlásili, sa na uliciach objavilo množstvo ľudí. Niektorí šplhajú na obrnenú techniku ​​a snažia sa komunikovať s vojakmi.

Policajti pri tureckom vojenskom veliteľstve v... Foto: Reuters, TUMAY BERKIN
Turecko, armáda, polícia Policajti pri tureckom vojenskom veliteľstve v Ankare.

V Istanbule vojaci uzavreli oba hlavné mosty cez Bosporský prieliv spájajúci európsku a ázijskú časť krajiny.

„Máme tu nelegálny čin zo strany skupiny vnútri armády, ktorá konala bez rozkazu. Obyvatelia musia vedieť, že nedovolíme žiadnu činnosť, ktorá by narušila demokraciu,“ povedal premiér Yildirim.

V sídle generálneho štábu v Ankare sú rukojemníci, informovala televízia CNN Türk. Podľa agentúry AFP je medzi nimi aj náčelník generálneho štábu. Prezident Recep Tayyip Erdogan je podľa CNN Türk v bezpečí.

Tanky a obrnené vozidlá strážia istanbulské medzinárodné letisko, ktoré zastavilo všetky prílety aj odlety.

673 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #pokus o prevrat #pokus o prevrat v Turecku