Turecká vláda potlačila pokus armády o prevrat, zahynulo 265 ľudí

Úrad tureckého prezidenta potvrdil, že počet obetí piatkového pokusu o vojenský prevrat je celkovo 265, uviedla BBC. O život prišlo 161 civilistov, z ktorých 20 bolo do puču zapojených. Zahynulo tiež 104 "sprisahancov", teda účastníkov prevratu zrejme radových vojakov. Žiadna oficiálna bilancia násilností však zatiaľ nebola zverejnená.

16.07.2016 05:51 , aktualizované: 20:10
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátko po príchode do Istanbulu v strede svojich podporovateľov.
debata (1106)

O najmenej 161 mŕtvych a 1 440 zranených hovoril popoludní aj turecký premiér Binali Yildirim. Do tohto počtu však nezarátal pučistov, ale hovoril o tom, že sú medzi nimi aj policajti usmrtení povstalcami. Dočasný náčelník generálneho štábu Ümit Dundar dopoludnia hovoril o 104 mŕtvych účastníkoch prevratu.

Celkovo bolo doteraz zadržaných 2 839 vojakov, ktorých podozrievajú z podielu na puči, uviedol Yildirim. Medzi zatknutými sú aj vysokopostavení dôstojníci. Stanica CNN Türk informovala, že ide aj o štyroch generálov a 29 plukovníkov.

Prevrat sa podľa Dündara podarilo zmariť. Prezidentský úrad však vyzval občanov, aby zostali v uliciach, a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o puč. Pod kontrolou vlády už je aj budova generálneho štábu v Ankare. Vojaci, ktorí ju v piatok večer obsadili, boli zajatí.

Velenie armády podľa neho puč od samého začiatku odmietlo, niekoľko dôstojníkov si pučisti vzali ako rukojemníkov. Ktokoľvek zradí svoju vlasť, neujde trestu, povedal Dündar a sľúbil čistku v „paralelných štruktúrach“ armády.

Podľa bezpečnostných zdrojov agentúry Reuters stovku členov armády úrady zadržali v súvislosti s pokusom o prevrat na juhotureckej vojenskej základni Diyarbakir.

Slováci v Turecku nie sú v bezprostrednom ohrození

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR momentálne 1 523 Slovákov. Ich reálny počet však môže byť vyšší. Podľa slovenského rezortu diplomacie by nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách.

Slovákom v Turecku odporúča ministerstvo zachovať pokoj, dodržiavať pokyny miestnych zložiek a nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule. Dnes (v sobotu 16.6.2016) neboli zatiaľ zrušené žiadne turistické lety do tureckých letovísk z letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Vysoká rada sudcov a prokurátorov (HYSK), najvyšší kontrolný a dozorný orgán nad tureckými súdmi, odvolal v súvislosti so zmareným prevratom z funkcie 2 745 sudcov. Odísť muselo tiež päť členov samotnej HYSK, ktorá má okrem iného vplyv na zloženie časti kasačného súdu či Štátnej rady, tureckej obdoby ústavného a najvyššieho správneho súdu. Dôvodom prepustenia sudcov bolo ich údajné napojenie na duchovného Fetullaha Gülena, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu pokusu o prevrat v krajine. Gülen, ktorý žije v USA, sa od puču dištancoval.

Erdogana v Istanbule vítali davy

Erdogan pred niekoľkými dňami odcestoval na západ Turecka na dovolenku. Dnes sa vrátil letecky do Istanbulu, ktorý je spoločne s Ankarou centrom dramatických udalostí. Hotel, v ktorom na dovolenke v letovisku Marmaris na pobreží zdržiaval, sa podľa neho krátko po jeho odchode stal terčom bombardovania. Pri návrate ho vítali davy ľudí.

Prezident vyhlásil, že pokus o prevrat bol dielom stúpencov duchovného Gülena. Toho Erdogan už dlho obviňuje zo snáh zvrhnúť jeho vládu. Podľa neho to dokazuje, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizáciou.

„Za posledných 50 rokov som zažil niekoľko vojenských prevratov a pokladám za krajne urážlivé, že som obviňovaný, že by som s týmto pokusom mohol mať čokoľvek spoločné. Kategoricky tieto obvinenia odmietam,“ uviedol 75-ročný Gullane vo vyhlásení. „Čo najostrejší pokus o vojenský prevrat v Turecku odsudzujem,“ dodal.

Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankare ustali. Budova zákonodarného zboru v hlavnom meste je podľa televíznych záberov silne poškodená. Okrem vládnej strany AKP odsúdili pokus o prevrat aj všetky ostatné parlamentné strany.

Napadnutá bola počas noci aj budova veliteľstva tureckej tajnej služby. Zranenie pri útoku utrpeli prinajmenšom traja ľudia. Šéf tajnej služby MIT Hakan Fidan bol podľa zdroja agentúry Reuters po celú dobu v bezpečí a v stálom kontakte s Erdoganom a premiérom Yildirimom. V Istanbule a Ankare podľa zdroja Reuters teraz prebieha operácia tajných služieb namierená proti pučistom.

Medzinárodné Atatürkovo letisko v Istanbule obnovilo prevádzku, na mieste ale podľa fotografií aj reakcii ľudí na twitteri panuje chaos. Množstvo letov bolo zrušených. Agentúra Anadolu s odvolaním na úrady civilného letectva uviedla, že vzdušný priestor nad Marmarským regiónom, ktorého súčasťou je aj Istanbul, je uzavretý. Znovu sa otvorí až o 20:05 SELČ.

Turecké námorné úrady znova otvorili pre lodnú dopravu Bosporský prieliv. Uzavretý bol z bezpečnostných dôvodov práve kvôli pokusu o puč.

V Istanbule sa podľa agentúry Reuters vzdala asi tridsiatka vojakov priamo na centrálnom námestí Taksim, ktoré bolo dejiskom bojov medzi vzbúrencami a policajtmi. Po tom, čo odovzdali príslušníkom polície svoje zbrane, boli naložení do policajných vozidiel a odvezení preč. Pri akcii prelietavali nízko nad miestom stíhačky tureckého letectva.

V Ankare zostrelili turecké vládne sily vrtuľník pučistov, ktorý pálil na satelitnej stanici Turksat. Bombardovali tiež tanky vzbúrencov pri prezidentskom paláci.

Televízia CNN Türk odvysielala zábery na 50 vzbúrených vojakov, ako sa so zdvihnutými rukami vzdávajú pri jednom z mostov cez Bosporský záliv v Istanbule.

Turecký policajt spolu s ďalšími ľuďmi stojí na...
Ľudia pri aute, ktoré zdemoloval tank na...
+9Ľudia sa v skorých ranných hodinách v sobotu...

Prezidentský hovorca pochválil občanov, ktorí vyšli do ulíc a okrem iného bránili tankom v postupe k istanbulskému letisku. „Ľudia ukázali, že podporujú demokraciu a zvolenú vládu,“ povedal hovorca.

Náčelník generálneho štábu tureckej armády Hulusi Askar, ktorého počas pokusu o prevrat držali ako rukojemníka na leteckej základni na predmestí hlavného mesta Ankary, oslobodili. Oznámili to turecké televízie.

Tlačová agentúra Anadolu napísala, že generál je teraz na bezpečnom mieste. Počas chaotickej situácie počas noci bol generál Askar nezvestný a turecký premiér Binali Yildirim menoval predbežným náčelníkom generálneho štábu Ümita Dundara.

Televízia CNN Türk uviedla, že Akar teraz prevezme velenie vojenských operácií proti stúpencom prevratu.

Turecký armádny vrtuľník Blackhawk pristál v sobotu na letisku v meste Alexandrupolis na severovýchode Grécka a jeho posádka – sedem príslušníkov tureckej armády a jeden civilista – požiadali v krajine o azyl. Informovalo o tom grécke ministerstvo obrany.

Pasažieri boli zatknutí za ilegálny vstup do Grécka, napísala tlačová agentúra AP. Ministerstvo uviedlo, že vrtuľník vyslal núdzový signál okolo 10.45 h miestneho času a pristál o šesť minút neskôr.

USA aj Rusko vyzývajú Turecko na návrat k stabilite

Spojené štáty vyzývajú na podporu demokraticky zvolenej tureckej vlády. Prezident Barack Obama vo svojom vyhlásení vyzval účastníkov konfliktu v Turecku, ktoré patria ku kľúčovým členom NATO, aby prejavili zdržanlivosť a vyvarovali sa násilia či krviprelievania. Znepokojenie nad dianím v Turecku vyjadrilo ústami prezidentovho hovorcu Rusko. Moskva si želá, aby sa Turecko vrátilo na cestu stability a poriadku, a to zákonným spôsobom, uviedol.

Tusk: EÚ podporuje v Turecku demokraticky zvolenú vládu

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ Federica Mogheriniová vyzvala na „pokoj a rešpektovanie demokratických inštitúcií“ v Turecku. Dodala, že je v stálom kontakte s úradmi EÚ v Istanbule i Ankare.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že únia plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu. „Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu, tamojšie inštitúcie a právny poriadok,“ uviedol Tusk, pričom vyzval Ankaru k rýchlemu návratu k ústavnému poriadku.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že v Turecku sa musí dodržiavať „demokratický poriadok“ a „pre ochranu ľudských životov sa musí spraviť všetko“. Merkelová je podľa slov hovorcu ohľadom týchto udalostí v nepretržitom kontakte s čelnými predstaviteľmi svojej vlády.

Lajčák: Odsudzujeme pokus o násilný prevrat v Turecku

Sme radi, že situácia v Turecku, ktoré je dôležitým partnerom pre Európsku úniu, sa stabilizuje. Slovensko odsudzuje pokus o násilný prevrat a prevzatie moci v krajine a plne podporuje demokraticky zvolenú vládu Turecka. Na tlačovej besede po zasadaní Rady Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Lajčák zároveň dodal, že v noci poslali Slovákom v Turecku núdzovú SMS, ktorú prijalo približne 4 000 ľudí. Rezort nemá hlásenie, že by boli Slováci v Turecku pri pokuse o prevrat zranení či nezvestní.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča Slovákom cestovať do Ankary či Istanbulu. Slovákom v Turecku zároveň odporúča, aby zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií, osobitne v Ankare a Istanbule, a aby obmedzili pohyb po krajine. Lajčák však zdôraznil, že nevidí dôvod na paniku. Situácia v tureckých letoviskách, kde je väčšina slovenských návštevníkov, je podľa neho pokojná a cestovní operátori fungujú normálne. Nemusia teda uvažovať o evakuácii.

Minister vnútra Robert Kaliňák pripomenul, že Turecko je pre nás strategickým bezpečnostným partnerom a aliančným partnerom v NATO. Situácia má podľa neho dva rozmery. Prvým je vplyv na bezpečnostnú situáciu v EÚ, druhý sa týka občanov, ktorí vyhľadávajú Turecko ako dovolenkovú destináciu. V tejto chvíli je podľa Kaliňáka dôležité, aby sa život v Turecku dostal do normálnych koľají. Situácia v dovolenkových destináciách je pokojná. „Chceme vyjadriť podporu demokratickým procesom v Turecku, lebo stabilné Turecko je pre nás mimoriadne dôležité,“ povedal Kaliňák s tým, že destabilizácia v tejto oblasti by pre nás mohla mať následky. Minister obrany Peter Gajdoš dodal, že situáciu monitorujú a ak by nastali zmeny, urobia opatrenia.

V súvislosti s aktuálnymi vnútropolitickými udalosťami, ktoré sa v noci na dnes udiali v Turecku, najmä v kľúčových mestách Ankara a Istanbul, inicioval riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik zvolanie Rady Národného bezpečnostného analytického centra. Na zasadaní Rady NBAC, ktoré funguje ako analytické pracovisko založené na aktívnej spolupráci v oblasti bezpečnosti a koordinácii prijímaných bezpečnostných opatrení rozhodujúcich štátnych orgánov SR, sa zúčastnili podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister obrany SR Peter Gajdoš. Členovia NBAC posúdili a vyhodnotili dostupné informácie z rôznych zdrojov týkajúce sa vývoja v Turecku a analyzovali aktuálny stav v krajine s dôrazom na identifikáciu bezpečnostných hrozieb voči Slovenskej republike a jej občanom. Informoval o tom hovorca SIS Branislav Zvara.

NBAC, ktoré je definované ako analytické, komunikačné a kooperačné pracovisko SIS s celoštátnou pôsobnosťou v oblasti bezpečnostných hrozieb, si aj v tomto prípade dôsledne plní jednu zo svojich hlavných úloh, medzi ktoré patrí príprava komplexných analytických hodnotení bezpečnostných incidentov na základe hlásení prijatých od štátnych orgánov SR, monitorovanie bezpečnostnej situácie v SR a poskytovanie analytických produktov o bezpečnostných hrozbách v SR a voči jej občanom zákonom určeným príjemcom.

Pokus o prevrat v Turecku odsúdil aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý je momentálne v Mongolsku.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #prevrat #pokus o prevrat v Turecku