Tisíce ľudí vyjadrili podporu Erdoganovi, premiér im ďakoval za solidaritu

Tisíce Turkov vyšli v nedeľu večer opäť do ulíc metropole Ankara a ďalších tureckých miest, aby tak po potlačenom pokuse o štátny prevrat vyjadrili podporu tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Informovala o tom agentúra AP.

18.07.2016 07:22
Turecko, demonštrácia, protest, puč, Foto: ,
Tisíce Turkov vyjadrilo podporu prezidentovi Erdoganovi po neúspešnom pokuse o prevrat v krajine.
debata (18)

Davy demonštrantov nesúcich turecké vlajky sa v nedeľu večer zhromaždili na ankarskom námestí Kizilay a istanbulskom námestí Taksim. Reagovali tak na výzvu tureckých činiteľov, ktorí apelovali na verejnosť, aby ostala ostražitá a naďalej pokračovala v ochrane tureckej demokracie.

Podobné demonštrácie sa podľa tureckých médií v nedeľu konali aj pred sídlom prezidenta v Istanbule, ďalej tiež v prevažne kurdskom meste Diyarbakir a aj v prímorských mestách Izmir a Antalya.

Turecký premiér Binali Yildirim vyzdvihol v pondelok v skorých ranných hodinách solidaritu, ktorú pri potlačenom piatkovom pokuse o štátny prevrat prejavili prívrženci rôznych politických strán v Turecku. Citovala ho agentúra AP.

Yildirim sa prihovoril zástupom stúpencov tureckej vlády, ktorí sa zišli na ankarskom námestí Kizilay. Tureckému ľudu, ktorý skandoval meno prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vyjadril premiér vďaku za zmarenie vojenského puču.

Yildirim uviedol, že pokus o prevrat ukázal, že „bez ohľadu na ich politické názory, sa všetci zúčastnení postavili ruka v ruke proti puču“. To podľa neho znamená, že ak sú v hre záležitosti krajiny „všetko ostatné je vedľajšie“.

Pokus o prevrat ešte v sobotu odsúdili v spoločnom vyhlásení počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu štyri najväčšie politické strany v Turecku, čím prejavili inak nezvyčajnú názorovú zhodu.

Pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku zahynulo podľa aktualizovaných údajov tureckého ministerstva zahraničných vecí najmenej 290 ľudí a ďalších vyše 1 400 utrpelo zranenia.

Pri operáciách proti „teroristickej skupine“ stojacej za pokusom o prevrat dosiaľ podľa tureckých činiteľov zadržali asi 6 000 osôb. Za takúto skupinou je označované hnutie kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje zo zodpovednosti za zmarený puč. Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že medzi zadržanými podozrivými je aj 149 policajtov a 70 generálov ozbrojených síl.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Binali Yildirim #pokus o prevrat v Turecku