Trump sa vraj v Clevelande chce predstaviť v novom svetle

Republikánsky zjazd, ktorý má potvrdiť nomináciu Donalda Trumpa do boja o Biely dom, má Američanom kandidáta predstaviť v inom svetle, než ako ho poznajú z doterajšej kampane. Novinárom v Clevelande to povedal šéf Trumpovho volebného štábu Paul Manafort. Namiesto okázalej prehliadky celebrít má podľa neho ísť skôr o rodinnú udalosť, na ktorej prehovorí aj manželka realitného magnáta a štyri z jeho piatich detí.

18.07.2016 07:33 , aktualizované: 11:27
USA, Trump Foto: ,
Na zjazde v americkom Clevelande Trump oficiálne prehovorí vo štvrtok.
debata

Cieľom nie je vystaviť na obdiv „defilé washingtonských politikov,“ ako to bývalo skôr, povedal Manafort. Trump sa chce sústrediť na radových Američanov ako hlavné objekty prezidentskej politiky a chce hovoriť o svojich obchodných skúsenostiach, osobnom živote a schopnosti riešiť problémy, konštatoval Manafort.

Na zjazde, ktorý v pondelok začne v americkom Clevelande, má Trump oficiálne prehovoriť vo štvrtok, v záverečný deň zjazdu, kedy by mal podľa očakávaní prijať nomináciu. V pondelok sa očakávajú prejavy jeho slovinskej manželky Melanie a jeho detí z predchádzajúcich manželstiev Ivanky, Donalda mladšieho, Erika a Tiffany. Guvernér štátu Indiana Mike Pence, ktorého si Trump vybral ako viceprezidentského kandidáta, vystúpi na zjazde v stredu.

Medzi rečníkmi, ktorých prejavy sa so záujmom očakávajú, sú bývalí republikánski kandidáti a Trumpovi súperi Ted Cruz, Chris Christie, Scott Walker a Marco Rubio. K delegátom prehovorí aj šéf senátnej republikánskej väčšiny Mitch McConnell a predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan.

Nemenej zaujímavý je podľa médií aj zoznam republikánskych politikov, ktorí na zjazd nedorazia. Sú medzi nimi napríklad senátori John McCain, Kelly Ayotteová alebo Mark Kirk, Trumpov oponent z primárok John Kasich, republikánsky prezidentský kandidát z roku 2012 Mitt Romney alebo dvaja zatiaľ poslední republikánski prezidenti George Bush starší a George Bush mladší.

Detailný program zjazdu nie je ešte stále jasný, hoci delegáti sa už do Clevelandu schádzajú. Schválený má byť oproti zvyklostiam až v pondelok, v prvý zjazdový deň. Očakáva sa, že zjazd tradične schváli aj stranícky program, ktorý však nie je pre konkrétne rozhodovanie politikov záväzný.

Trump si na zjazd privezie 1 543 delegátskych hlasov, z ktorých 1 448 je „záväzných“, teda odovzdaných priamo Trumpovi, a 95 „voľných“, teda závislých od výsledkov primárok, ale od mienky svojich nositeľov. K nominácii stačí republikánskemu kandidátovi 1 237 hlasov.

Polícia v Clevelande žiada počas zjazdu republikánov o zákaz nosenia zbraní

Šéf policajného zboru v meste Cleveland v americkom štáte Ohio vyzval v nedeľu tamojšieho guvernéra Johna Kasicha na to, aby počas nominačného zjazdu Republikánskej strany USA vyhlásil výnimočný stav a zakázal nosenie strelných zbraní na verejnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je mi jedno aký je právny precedens, silne však cítim, že vedenie musí povstať a chrániť týchto policajtov,“ uviedol šéf clevelandského policajného zboru Steve Loomis v reakcii na streľbu v americkom štáte Louisiana, pri ktorej zahynuli v nedeľu traja policajti a ďalší traja utrpeli zranenia, pričom jeden z nich je doposiaľ v ohrození života.

Samotný Kasich na žiadosť reagoval vyhlásením, že právomoc na pozastavenie zákonov, na základe ktorých môžu obyvatelia Ohia nosiť na verejnosti zbraň, ako guvernér tohto štátu nemá. Guvernéri podľa jeho slov nemajú kompetencie na pozastavenie zákonov na federálnej ani štátnej úrovni.

Štvordňový nominačný zjazd americkej Republikánskej strany, na ktorom účastníci potvrdia kandidáta strany pre novembrové prezidentské voľby sa v Clevelande začína už v pondelok.

V centre tohto mesta sa v nedeľu prechádzal s poloautomatickou puškou a menšou strelnou zbraňou 57-ročný Steve Thacker patriaci k miestnej skupine držiteľov zbraní, ktorý chcel takýmto spôsobom poukázať na svoje práva, pričom pritiahol pozornosť miestnej verejnosti a médií.

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #republikáni #Donald Trump #americké prezidentské voľby