Na policajtov v Baton Rouge zrejme útočil bývalý príslušník námornej pechoty

Muž, ktorý v nedeľu v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana zastrelil troch policajtov a zranil ďalších troch, bol bývalým seržantom americkej námornej pechoty a kedysi tiež prominentným univerzitným študentom. Agentúre Reuters to v pondelok povedal nemenovaný zdroj z prostredia americkej vlády oboznámený s vyšetrovaním tohto prípadu.

18.07.2016 07:40 , aktualizované: 07:54
debata (1)

Zdroj uviedol, že 29-ročný Afroameričan Gavin Eugene Long, ktorého za páchateľa útoku označili už skôr viaceré americké médiá, pochádzal z mesta Kansas City v štáte Missouri. Bol rozvedený a nemal záznam v trestnom registri. Motív jeho činu doposiaľ známy nie je. Polícia identitu páchateľa doposiaľ oficiálne nepotvrdila.

Podľa záznamov Pentagónu slúžil Long v americkej námornej pechote od augusta 2005 do augusta 2010, pričom dosiahol hodnosť seržanta. V období od júna 2008 do januára 2009 bol ako špecialista na dátové siete nasadený do Iraku. Za svoje služby získal niekoľko medailí a vyznamenaní.

Polícia si spočiatku nebola istá, či po streľbe neďaleko policajnej stanice nie je na úteku viac strelcov. Neskôr však uviedla, že útočníkom bol pravdepodobne jediný muž, ktorého sa jej pri zásahu podarilo zneškodniť.

Páchateľa identifikovali zdroje z prostredia polície, na ktoré sa odvoláva spravodajská stanica CNN, ako 29-ročného Gavina Longa z mesta Kansas City v štáte Missouri. Motív jeho činu ani ďalšie detaily ohľadne jeho osoby doposiaľ známe nie sú.

Strelec podľa slov hovorcu louisianskej polície Douga Caina síce asi útočil sám, no mohol mať komplicov. V súvislosti s útokom už zadržala polícia v neďalekom meste Addis aj dve ďalšie osoby.

Útok na policajtov v Baton Rouge už stihol odsúdiť americký prezident Barack Obama aj republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Incident sa stal po zabití piatich policajtov v texaskom Dallase, ku ktorému došlo 7. júla počas protestu proti zastreleniu viacerých Afroameričanov príslušníkmi polície.

Polícia v Baton Rouge je v stave pohotovosti, odkedy jej príslušníci 5. júla zastrelili 37-ročného černocha Altona Sterlinga, čo vyvolalo v meste protesty. Tento týždeň v Baton Rouge zadržali štyroch ľudí pre obvinenia z prípravy vraždy policajtov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba v usa